BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Arap Birliği'nden Esad'a reform çağrısı

Arap Birliği, Kahire'deki toplantısından sonra Suriye'de iki ay içinde muhalefetin de yer alacağı bir ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

Abone ol

Arap Birliği, şiddete son verilmesi için Suriye yönetiminden bir dizi reform adımı atmasını istedi.

Birlik, Kahire'deki toplantısından sonra Suriye'de iki ay içinde muhalefetin de yer alacağı bir ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

Arap Birliği iki tarafın da şiddetten kaçınması çağrısını yineledi.

Bu açıklamadan önce Suudi Arabistan, Şam yönetiminin barış girişimleri konusunda verdiği sözleri tutmadığı gerekçesiyle Arap Birliği'nin bu ülkedeki gözlemci heyetinden çekilme kararı aldı.

Arap Birliği gözlemci heyetinin bir ay daha Suriye'de kalması öngörülüyor. Ancak bölge uzmanları, Suudi Arabistan'ın kararının gözlemci heyetinin gelecekteki faaliyetleri konusunda belirsizlik yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan, Arap Birliği'nin projelerine en fazla kaynak aktaran ülkelerden biri. Fakat gözlemciler Suriye'de etkisiz kalmakla eleştiriliyor.

Gözlemci heyetinin göreve başladığı Aralık ayından bu yana çatışmalarda en az bin kişinin öldüğü belirtiliyor.

Kahire'deki toplantıda Arap Birliği yetkilileri gözlemci heyetine desteğin artırılması çağrısında bulundu.

Toplantıdan sonra Arap Birliği dışişleri bakanlarının kabul ettiği, siyasi reform adımlarının sıralandığı bildiriyi Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani okudu.

'Güvenlik Konseyi'nden yardım isteyeceğiz'

Bildiride, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan, başkan yardımcısını muhalefetle iki hafta içinde görüşmeler yapması için yetkilendirmesi ve iki ay içinde ulusal birlik hükümeti kurulması istendi. Arap Birliği, bu sürecin uluslarası gözlemcilerin izleyeceği çok partili seçimlerle sonuçlanlanması gerektiğini belirtti.

Şeyh Hamad, reformların hayata geçirilmesini sağlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden yardım isteyeceklerini söyledi, "Ama askeri müdahaleden bahsetmiyoruz" dedi.

Kahire'deki BBC muhabiri John Leyne, Esad'ın kendi siyasi reform gündemi olduğunu söyleyerek Arap Birliği'nin çağrısını reddetmesinin beklendiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler'e göre Suriye'de Esad yönetimini protesto için Mart ayında başlayan eylemlerde şimdiye kadar en az 5,000 kişi öldü.

Şam hükümetiyse "terörist" ve "silahlı çetelerle" savaştığını, olaylarda 2,000 kadar güvenlik görevlisinin öldüğünü söylüyor.