BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

700 yıllık mezar taşı çalındı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, geçmişi Selçuklu Dönemi'ne kadar uzanan İlbadı Mezarlığı'nda 700 yıllık mezar taşı çalındığını tespit etti.

Abone ol

Denizli'de geçmişi Selçuklulara uzanan İlbadı Mezarlığı'nın duvarı üzerinde bulunan İnançoğulları Beyliği dönemine ait 700 yıllık mezar taşı çalındı.

Olay, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş tarafından belirlendi. Geçmişi Selçuklu Dönemi'ne kadar uzanan tarihi İlbadı Mezarlığı ile ilgili bilimsel araştırma yaparken 1308 yılına ait mezar taşının çalındığını fark eden Pektaş, konuyu, Denizli Müze Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdi.

Mezar taşının bulunması için çalışma başlatıldığını belirten Prof. Dr. Pektaş, "Yaklaşık 7 yıl önce, mezarlığın çevre duvarının üzerine konulmuş, İnançoğulları dönemine ait mezar taşını gördüm. Mezar taşı 1308 yılına aitti. Üzerinde Arapça Ayet-el Kürsi yazıyordu. Fotoğrafını çekerek inceleme yaptım ve 2004 yılında eserle ilgili yayın yaptım. Bölgede çalışmalara devam ederken taşın yerinde olmadığını fark ettim. Konuyu ilgili kurum ve kuruluşlara ilettim" dedi. Denizli tarihi için bulunmaz bir hazine olan İlbadı Mezarlığı'ndaki güvenliğin yeterli olmadığını belirten Pektaş, "İlbadı Mezarlığı'nda 4 bin mezar taşı envanteri belirledik. Buranın ciddi şekilde korunması gerekiyor. Tarihi değeri bulunan bu yer için güvenlik üst düzeyde olmalı" diye konuştu.

İlbadı Mezarlığı'nda Denizli Valiliği'nin desteğiyle geçen şubat ayında çalışma başlattıklarını da kaydeden Pektaş, şöyle dedi: "Denizli'de genellikle Bizans ve Roma dönemlerine ait tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmış. İlbadı Mezarlığı, Denizli'deki Türk devrine ait tarihi bir hazine. Burada Denizli Valiliği'nin desteğiyle bir proje başlattık. Mezarların envanterlerini çıkartıp, restore ediyoruz. Kitabeleri, isimleri, kişilerin ölüm sebeplerini inceliyoruz. Bunların hepsi tarihi bir belge. Dört aydır sürdürdüğümüz çalışmada mezarlığın içinde bulunan namazgah gün yüzüne çıkarıldı ve restore edildi. Anadolu Selçuklu dönemine ait bir de kitabe tespit edildi. 1235-1254 tarihleri arasında Denizli'de yöneticilik yapan Seyfeddin Karasungur'un adının verildiği bu kitabe, Denizli'nin Selçuklu dönemi tarihi için hayli önem taşıyor. Günümüzde halâ ayakta olan Akhan'dan başka bazı yapılar da inşâ ettirdiği bilinen Seyfeddin Karasungur'un bu kitabesi, Selçuklu sülüsüyle yazılmış kaliteli bir işçilik eseridir."