BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.402,27
HABER /  GÜNCEL

7 Ağustos Basın Özeti

ABD'de bir İngiliz bankası daha ciddi suçlamalarla karşı karşıya, Suriye'de saf değiştiren Başbakan Hicap, NASA'nın Mars'a indirmeyi başardığı uzay aracı Curiosity ve Avustralya'nın Olimpiyat Oyunları'ndaki hayal kırıklığı

Abone ol

Dev bankaya suçlama

İngiltere'nin bankacılık sektörünün küresel oyuncularından Standard Chartered'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde son dokuz aydır süren bir soruşturma ardından, İran adına 250 milyar dolar para aklamakla suçlanışı Financial Times'ın ve Independent'ın manşetlerinde yer alıyor.

Independent, İngiliz bankacılık sektörünün uluslararası itibarının ''felaket boyutlarında'' yeni bir darbe daha aldığı yorumunu yapıyor. Bundan yakın zaman önce HSBC bankası da Amerikalı yetkililer tarafından karapara aklamakla suçlanmıştı.

Financial Times, ''Standard Chartered'a İran suçlaması'' manşeti altında, Amerikalı yetkililerin bankayı yıllar boyunca İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarını çiğnemekle itham ettiğini belirtiyor.

Gazete, Standard Chartered'ın İran ile arasındaki 250 milyar doları aşkın para işlemini saklamakla suçlandığını ve soruşturmayı yürüten New York eyaleti finans denetleyicilerinin İngiltere'nin önde gelen bankası Standard Chartered'ı bir ''haydut kurum'' olarak nitelediklerini aktarıyor.

Independent, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların açıkça çiğnendiğini söyleyen yetkililerin, 160 yıllık bir kurum olan Standard Chartered'ın Amerika'da bankacılık yapma ruhsatının elinden alınabileceğini gündeme getirdiklerini bildiriyor.

Esad'ı terkeden Başbakan Hicap

Times gazetesinin ön sayfasında, Suriye Başbakanı Riyad Hicap'ın Şam'dan kaçış haberi var. Times, muhalefet kanadına geçen başbakanın Esad hükümetini ''terörist bir rejim'' diye nitelemesini öne çıkarıyor.

Aynı gelişmeye gene birinci sayfasında yer veren Guardian, bugüne değin Esad'a sırt çeviren en üst düzey Suriyeli yetkilinin Riyad Hicap olduğuna dikkat çekiyor.

Beyaz Saray, Suriye Başbakanı Riyad Hicap'ın muhalefet saflarına geçişini, Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetiminin çöküşü olarak yorumlarken, Fransa da Esad hükümetinin ''sonunun göründüğünü'' açıkladı.

Times, Mısır'da Müslüman Kardeşler'in de Riyad Hicap'ı tebrik eden bir açıklama yayınladığını ve ''cesaretinden'' dolayı kutladığını aktarıyor.

Ailesiyle birlikte kaçtığı söylenen Hicap, ayaklanmalara sahne olan ülkenin doğusundaki Deir el-Zuur bölgesinden gelen bir Sünni olarak biliniyor.

Guardian, daha iki ay önce başbakanlık görevine getirilmiş olan Riyad Hicap'ın saf değiştirmesinin Esad yönetimine medyatik bir darbe indirse de, rejimin işleyişinde büyük bir etki bırakmayacağını düşünüyor.

Guardian, geçen ay Şam'da düzenlenen intihar saldırısında Beşar Esad'ın en üst düzey dört güvenlik yetkilisinin öldürülüşünün rejim açısından Riyad Hicap'ın kaçışından çok daha yaralıyıcı bir darbe olduğunu yazıyor.

Mars'ta altı büyük tekerlek

NASA'nın Mars gezegenine indirmeyi başardığı Curiosity (Merak) adlı uzay aracı gazetelerde geniş yankı bulmuş.

Guardian'ın ön sayfasında yer verdiği haberlerden biri bu. ''Henüz, hayat işareti yok'' diye yazıyor Guardian.

Financial Times'ın birinci sayfasında, uzay robotunun NASA'ya 2 buçuk milyar dolara mal olduğunu öğreniyoruz.

Daily Telegraph, Ay'a ilk ayak basan Amerikalı astronotun sözlerine atfen, ''Küçük bir adımdı, şimdiyse Mars'ta altı büyük tekerlek var.'' diye yazıyor.

Gazete, iki yıl boyunca Mars'ın yüzeyini dolaşacak olan Curiosity'nin, Ay'a düzenlenen Apollo yolculuklarından bu yanaki en önemli uzay girişimi olarak değerlendirildiğini aktarıyor.

Daily Telegraph'taki fotoğrafta, birbirine sevinçle sarılmış iki NASA mühendisi görülüyor. İnişi Californiya'daki merkezlerinde saniye saniye takip eden NASA mühendisleri, üzerinde 10 yıldır çalıştıkları aracın başarıyla Mars'a inmesinden haliyle mutlu.

Gezegenin şimdiye dek herhangi bir canlıya yaşam kaynağı olup olmadığıyla ilgili kanıt arayacak olan Curiosity, aslında NASA'nın Mars yüzeyine gönderdiği dördüncü araç; ancak bugüne kadar gönderilen diğer araçlardan çok daha gelişkin özelliklere sahip.

Olimpiyat Oyunları'nda 'Çanakkale hezimeti'

Gazetelerin sayfalar dolusu takip ettiği Olimpiyat Oyunları'na gelecek olursak; atla engel atlama yarışında ev sahibi İngiltere'ye altın madalyayı getiren 54 yaşındaki Nick Skelton, Daily Telegrah'ın ön sayfasında tam sayfa fotoğrafıyla duruyor.

Skelton, 40 yılı aşkın süredir İngiltere'ye Olimpiyat altını kazandırmış en yaşlı sporcu. Daily Telegraph, 11 yıl önce attan düşerek boynunu ciddi biçimde yaralamasına rağmen, spordan vazgeçmeyen Nick Skelton'ın aynı zamanda leğen kemiğinden ve iki kez dizinden ameliyat geçirdiğini yazıyor.

İngiltere, genelde ülkeler arasında madalya sıralamasında üçüncülüğünden memnun.

Ama Independent, Avustralya'nın bugüne kadarki sonuçlardan büyük hayal kırıklığı yaşadığını bildiriyor. Üstelik bir de, rakipleri komşu Yeni Zelanda'nın bile arkasında kalmışlarsa...

Gazete, Londra 2012'ye 15'i altın 46 madalya hedefine ulaşmak için geldiklerini söyleyen Avustralyalı atletlerin şimdi 30 madalyaya ulaşabilirlerse memnun ayrılacaklarını yazıyor.

Avustralya'nın altın umuduyla geldiği, fakat bronza bile ulaşamadığı dallardan biri yüzmede 4x100 bayrak yarışıydı. Independent, Avustralya medyasında yarış sonrasındaki üzüntüyü aktaran bir yorumda, ''Çanakkale Savaşı'ndan bu yana en büyük hezimet'' dendiğini yazıyor.