BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

3 seçenek muhalefeti ayağa dikti!

Yandaş medya başta olmak üzere pek çok kesimin eleştirdiği tasarıda AKP geri adım atmadı. Tasarı bu kez 3 seçenekli haliyle Meclis'e sunuldu, muhalefet ayakta

Abone ol

İNTERNETHABER
ZÜBEYİR KINDIRA

ANKARA- Mayın gerginliği sürüyor. İktidar ve muhalefet mayın yasa tasarısında yapılacak değişiklik konusunda anlaşamadı.

Bugün Köksal Toptan başkanlığında yapılan Danışma Kurulu'nda iktidar partisi grup başkanvekili Bekir Bozdağ, geçen hafta askıya alınan ve tekrir-i müzakere yapılmasına karar verilen tasarının ikinci maddesine yönelik önerge vereceklerini bildirdi.

Muhalefetin istemi üzerine Bozdağ, önergenin içeriğini açıkladı. Buna göre AKP ve hükümet, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin 3 öneride bulunuyor.

3 ÖNERİ TEK BİR PAKETTE OYLANACAK

Birinci öneri Genelkurmay Başkanlığı'nın kontrolü ve tavsiyesi ile NAMSA'dan görüş alınarak temizlenmesini içeriyor. İkinci öneri hizmet alım yöntemiyle mayınların temizlenmesi. Üçüncü öneri ise tasarının çok tartışılan hükmü olan yap-işlet devret modeliyle temizlenmesi ve 44 yıllığına kiralanması yönünde.

MUHALEFET YİNE AYAĞA KALKTI

Muhalefet partileri CHP; MHP ve DTP bu önergedeki yap işlet devret modeline itiraz ettiler. Kemal Kılıçdaroğlu bu tasarıya gerek olmadığını, ihale yasasıyla mayınların temizlenebileceğini, ihale yasasında sıkınıtı yaratan hükümler varsa buna ilişkin düzenlemelerde hükümete yardımcı olabileceklerini, tek şartın yap işlet devretin tasarıya girmemesi olduğunu  söyledi. Önergedeki üçüncü maddenin çıkartılmasını istedi.

TOPTAN, KILIÇDAROĞLU'NUN ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Ancak iktidar partisi buna yanaşmadı... Kılıçdaroğlu bunun üzerine Toptan'a bu konuda Başbakan ile bir kez daha görüşülmesi önerisinde bulundu. Toptan yanıt vermezken Bekir Bozdağ önergenin bu haliyle verilmesinde kararlı olduklarını ifade etti. Bunun üzerine muhalefet iç tüzükten kaynaklanan her türlü engellemeyi yapmaya kararlı olduklarını AKP grup başkanvekiline bildirdiler.

ÜÇ SEÇENEKLİ ÖNERGENİN TÜMÜ OYLANACAK

Çalışmalarına başlayan TBMM Genel Kurulu'nda mayın tasarısı öncesi gündem dışı görüşmeler ve önergeler ele alınıyor. Bunun ardından gündemin ilk maddesi olan mayın yasa tasarısına geçilecek. Tasarının maddelerinin görüşülmesi tamamlandıktan sonra tümü üzerinde yapılacak oylama öncesinde AKP'nin üç seçenekli önergesi gündeme gelecek. Tasarının ikinci maddesi tekli müzakere yoluyla yeniden ele alınacak.

EN GEÇ YARIN YASALAŞMASI BEKLENİYOR

Tasarının bugün olmasa bile yarınki oturumda yasalaşması bekleniyor. Bu arada AKP grubu tasarının görüşülmesi tamamlanıncaya kadar fazla mesai yapması yönünde bir önerge vermeye de hazırlanıyor. Bu takdirde genel kurul tasarı yasalaşıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.