BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,14
ALTIN 2.467,55
HABER /  GÜNCEL

27 Aralık 2011 Basın Özeti

İsrail'de ayrımcılığa uğrayan Arap toplumu, İsrail ile Türkiye'nin yeni krizi, indirimli Noel alışverişine Çinli hücumu ve Titanik'i 100. yılında anma turu.

Abone ol

Independent, Avrupa Birliği'nin İsrail'de yaşayan Yahudi ve Arap toplumları arasındaki gerilimin artmakta olduğuna ilişkin tespitlerini içeren bir raporun ayrıntılarını aktarıyor okurlarına.

''Gizli'' raporda, Arap toplumun maruz kaldığı ekonomik geri bırakılma, arazi ve konut dağıtımında eşitsizlik, ayrımcı yasal düzenlemeler ve ayrımcı söylem ve eylemleri cezalandırmayan siyasi iklimin'' altı çiziliyor.

Independent, İsrailli yetkililerin raporu hazırlayan Avrupalı diplomatları, arkalarından iş çevirmek ve kendi görüşlerine başvurmamakla suçladığını da aktarıyor.

Raporda yer alan istatistikler ise dikkat çekici: Nüfusun yüzde 20'sini oluşturmalarına rağmen toprağa sahip olan Arapların oranı sadece yüzde 3. Arapların ortalama geliri Yahudi nüfusun ortalama gelirinin yüzde 61'i düzeyinde. OECD verilerine göre, yoksulluk sınırının altında yaşayan Arapların oranı ise yüzde 50.

İsrail'le Türkiye'nin yeni krizi

İsrail ile Türkiye arasında patlaması muhtemel yeni krizin ipuçları da Independent'te.

1915 olaylarının ''soykırım'' olarak tanınmasını öngören tasarının ilk kez İsrail parlamentosu Knesset'in gündemine taşındığına dikkat çeken gazete, geçmişte İsrail hükümetlerinin Türkiye'yi kırmamak için konunun tartışılmasına izin vermediklerini anımsatıyor.

Mavi Marmara krizinin ardından iki ülke ilişkilerinin kopmasıyla İsrail Parlamentosu'nda Ermenilerin çektiği acıların tanınması baskısının da arttığının altı çizilen haberde, parlamento komisyonunda söz alan dışişleri yetkililerinin bu konuda İsrail'in görüşünün ''siyasetçiler tarafından değil, tarihçiler tarafından tartışılması'' gerektiği uyarılarına da yer veriliyor.

Başbakan Binyamin Netenyahu'nun güvenlik danışmanı Yaakov Amidror'un da, hükümetin Türkiye'yle ilişkileri onarma çabalarının hassasiyeti nedeniyle konunun tartışılmasının ertelenmesini istediği de haberdeki ayrıntılar arasında.

'Recm değil, asılarak idam'

Guardian'ın birinci sayfasında ise İran'dan bir haber var.

Zina yaptığı suçlamasıyla recmedilerek idamına hükmedilen, ancak daha sonra hakkındaki kararın infazı durdurulan Sakine Aştiyani'nin şimdi asılarak öldürülmesinin gündemde olduğununa dikkat çekiyor gazete.

2006 yılından bu yana Tebriz'de bir cezaevinde tutulan Aştiyani'nin durumuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Azerbaycan vilayeti yargı kurumunun başkanı Malik Ejder Şerifi, cezaevinde recm olanaklarının bulunmadığını, asarak idamın bir alternatif olarak değerlendirildiğini söyledi.

Guardian'a göre yetkili, incelemenin sonucunun elde edilmesinin ardından cezanın uygulanacağını belirtiyor.

Gazete, uluslararası protestoların ardından hakkındaki kararın infazı durdurulan Aştiyani'nin durumu konusunda rejimden çelişkili açıklamalar yapıldığına işaret ederken, Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın 44 yaşındaki kadının recm cezasına çarptırıldığı iddialarını yalanladığını, dini lider Hamaney'in bir danışmanının ise, İranlı kadının yaşamının bağışlanabileceği imasında bulunduğunu hatırlatıyor.

Noel alışverişine Çinli akını

Gazetelerin birinci sayfasında Noel sonrası geleneksel indirimli satış kampanyasının mağazalarda yarattığı izdihama ilişkin haberler göze çarpıyor.

Times, bu sene alışverişlerde Çinlilerin ilgisinin altını çiziyor.

Bu ilgide düşük döviz kurları ve turistlerin alışverişte ödedikleri vergiyi ülkeden çıkarken geri alabilme fırsatı önemli etkenler.

Times muhabiri Laura Pitel, sabah saat altıda ünlü alışveriş merkezlerinden Oxford Caddesi'nde bir mağazanın önünde kuyruğa girenlerle konuşmuş.

Miranda Ni adlı Çinli genç kadın, ''Ben sadece Gucci marka ürün satın almak istiyorum'' diyor. Kent dışından gelmiş.

Times muhabiri, ''İngilizler, enflasyon, istihdam sorunları ve resesyona kafa yoruyor olabilir, ama Çinliler çok kalabalık bir halde alışveriş yapıyor'' diyor.

Bir başka öğrenci de, ''İngiltere'de üniversite harçlarının yabancı öğrenciler için yüksek olduğunu hatırlatarak, ''Dolayısıyla buraya gelen Çinli öğrenciler zengin ve lükse meraklı'' görüşünü dile getiriyor.

Titanik'i anma turu

Bir seyahat şirketi, ilk transatlantik seferi sırasında bir buzdağına çarparak batan Titanik'in anısına özel bir tur düzenlemiş.

Independent, kazanın 100. yıldönümü anmak üzere düzenlenen ve Titanik'le aynı güzergahı izleyecek tura yoğun ilgi bulunduğunu, biletlerin neredeyse tamamının satıldığını aktarıyor.

Şu ana kadar iki gemi için 2 binden fazla kişi bilet satın almış, biletlerin en pahalısı 6 bin sterlin, yaklaşık 10 bin dolar civarında.

Titanik 12 Nisan 1912'de seyahatinin beşinci gününde geceyarısına doğru buzdağına çarpmış, bir kaç saat içinde de batmıştı.

Bu anı turunun altıncı gününde Titanik'in battığı saatte bir tören düzenlenmesi de planlanıyor.