BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.510,13
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'de 3 sandıklı seçim formülü

Tanrıverdi, '2014'te 3 sandık birarada olabileceğine ilişkin değerlendirme partide tartışıldı mı?' sorusu üzerine, bunun tamamen kendi kişisel görüşü olduğunu belirtti.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, ''2014'te 3 sandığın birarada konulması meselesi kesinlikle konuşulan bir mesele değildir. Parti içinde gündemimizde olan bir mesele değildir'' dedi.

Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin yeni bir anayasa yapılması konusundaki fikirlerinin bilindiğini, yeni bir anayasanın bir yılı geçmeyecek şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

2014 yılında 3 sandığın birarada olabileceğine yönelik açıklamalarına açıklık getiren Tanrıverdi, şöyle konuştu:

''Benim değerlendirmem, 2014'te ne olabilir konusunda kişisel yorumlarım ve değerlendirmelerimdir. 2014'e henüz uzun yıllar var. Özellikle önümüzdeki süreçte TBMM'nin yapması gereken görev, anayasa değişikliğini gerçekleştirmektir. Bu, ülkemizin, insanımızın sorunudur. Türkiye için büyük bir beklentidir. Dolayısıyla TBMM zaman kaybetmeden 1 yılı aşmayacak şekilde anayasayı değiştirmelidir.

Bu anayasa değişikliği çerçevesinde elbette, ülkemizin daha ileri demokrasiyle buluşmasını sağlayacak hükümler yer almalıdır. Bunun yanı sıra ülkemizdeki yönetim sisteminin zenginleştirilmesi yer almalıdır. ülkenin yöneticilerinin özellikle devlet başkanının, cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılması yer almalıdır. Bütün bunlar ülkemizin dünyada daha itibarlı ve etkin bir ülke olmasını sağlayacak düşüncelerimdir.

Bu çerçevede anayasa değişikliği gerçekleştiğinde elbette, 2013'te o anayasa değişikliği sonrası ortaya çıkacak yeni düzenlemeye göre yeni konuşmalar, yeni düzenlemeler, görüşler ortaya konulacaktır. Bu çerçevede tekrar altını çizecek olursam; 2014'e hayli zamanımız var. Bu süreç içinde elbette milletimiz ve milletimizin iradesinin tecelligahı TBMM, gelişen, değişen şartlara göre kararlarını alacaklardır. Aldıkları bu kararları uygulayacaklardır.''

3 sandık birarada olur mu?

Tanrıverdi, ''2014 yılında 3 sandık birarada olur mu?'' sorusu üzerine şunları kaydetti:

''2014'te 3 sandık birarada olur mu? Elbette buna milletimiz karar verecektir, TBMM karar verecektir. Her defasında bu sözümü yineliyorum. TBMM hangi yönde karar verirse o yönde elbette seçimler yapılacaktır. Hiçbir zaman seçimler bir partinin isteği üzerine yapılmaz. TBMM'de şu andaki aritmetik duruma baktığımızda Meclis içinde büyük bir uzlaşı sağlanmalı. Bütün çalışmalar için uzlaşı gerekmektedir. Dolayısıyla bir uzlaşı sonucu istenirse, sadece yerel seçimler, bir başka zaman diliminde cumhurbaşkanlığı seçimi, bir başka zaman diliminde de zaten 2015'de milletvekili seçimleri... Yani biz, 'olabilir mi?' noktasında değerlendirmeler yapmış olsak da AK Parti'nin bir ilkesi vardır. Seçimleri zamanında yapmak.

Şu anda milletvekili seçimleri 2015 yılında yapılacaktır. Geriye baktığımızda 2002 yılında genel seçimler yapılmıştır, 2007 ve 2011'de yapılmıştır. Görüldüğü gibi milletvekili genel seçimleri zamanında yapılmıştır. Yasal düzenleme gereği ortaya çıkan tarihlerde yapılmıştır. Bu çerçevede değerlendirdiğimiz zaman milletvekili seçimleri 2015 yılında yapılacaktır. Benim '3 sandık birarada olabilir mi?' düşüncem tamamen Meclis'in uzlaşısı sonrası ortaya çıkabilecek bir görüştür. Yoksa AK Parti seçimleri zamanında yapar ve yapılmasını isteyen bir partidir.''

Cumhurbaşkanının görev süresi

Cumhurbaşkanının görev süresine yönelik tartışmaları da değerlendiren Tanrıverdi, şunları söyledi:

''Cumhurbaşkanlığı görev süresi '5 yıl mı 7 yıl mı?' görüşleri ortaya atılmaktadır. Bu çerçevede genel kanaatim, hem Türkiye kamuoyuna baktığınızda yasa, hukuk zeminine baktığınız zaman 7 yıl olarak görülmekte. Ama bunun tarihini seçim yapılacak takvimi TBMM belirleyecektir. Ve buna ilişkin yasal düzenleme yapılmak durumunda. Bu çerçevede yasal düzenlemeler yapılmadıktan sonra bunun da tarihi belli olacaktır. Yani seçimler zamanında yapılacaktır. Bunda hiç kimsenin bir tereddütü yoktur. Altını çizerek ifade ediyorum: Ancak TBMM ülke menfaati açısından değişen şartlara göre, bir uzlaşı ile farklı bir karar alırsa elbette bu karar uygulanır.''

Kişisel görüşüm, yorumumdur

Tanrıverdi, ''2014'te 3 sandık birarada olabileceğine ilişkin değerlendirme partide tartışıldı mı?'' sorusu üzerine, bunun tamamen kendi kişisel görüşü olduğunu belirtti.

Tanrıverdi, şöyle dedi:

''Bu kesinlikle partimiz içerisinde konuşulan bir konu değil. Sadece 'nasıl olur, ne olur?' kişisel görüşlerimizi dost meclisinde konuşuyoruz. Bu tamamen hem partimizin ileriye daha güçlü taşınması adına, hem de ülke insanımızın ekonomik ve sosyal refahının artması konusundaki düşüncelerimizdir. 2014'te 3 sandığın birarada konulması meselesi kesinlikle konuşulan bir mesele değildir. Parti içinde gündemimizde olan bir mesele değildir. Bu sadece Meclis böyle bir karar alırsa diye bir düşüncedir. Bu görüşler benim kişisel görüşlerimdir, yorumumdur. Bu konuda, tekrar altını çizecek olursam; partimiz kademelerinde, yetkili organlarında konuşulan bir konu değildir.''