BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,80
ALTIN 2.429,50
HABER /  POLİTİKA

25 yaşa YSKdan vize yok

25 yaşında seçilme YSK engeline takıldı. Başkan Muammer Aydın mevcut yasaları gösterdi.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 25 yaşında seçilmenin mevcut yasalar çerçevesinde 22 Temmuz'daki milletvekili genel seçiminde uygulanamayacağını bildirdi. Aydın, YSK'ya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seçilme yaşının 25'e indirilmesinin bu seçimde uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soruya Aydın, mevcut yasalara göre 25 yaşın bu seçimde uygulanmayacağına Kurul'un karar verdiğini bildirdi. Bu yönde bir yasal değişiklik yapılması halinde uygulamanın yapılabileceğini ifade eden Aydın, ''Anayasal bir düzenleme yapılırsa -ki bağımsız adaylar için böyle bir düzenleme yapıldı- tabii o da daha yasalaşmadı'' dedi.

Aydın, 25 yaşında seçilme uygulamasının mevcut yasalar çerçevesinde 22 Temmuz'daki milletvekili genel seçiminde uygulanamayacağını yineledi. Seçmen kütüklerinin güncellenmesi konusundaki sıkıntıların hatırlatılması üzerine de Aydın, şöyle konuştu: ''Hiçbir sıkıntımız yok. Bu konuda bilen bilmeyen konuşuyor. Seçmen kütüklerimiz çok sağlıklı, şu anda da askıda. Herkes gidip kendini kontrol ettirsin var mı yok mu, varsa eksiği var mı, adında soyadında, adresinde bir değişiklik var mı gitsin görsün. Daha bir hafta süre var. Herhangi bir eksiklik yok ama bunu bilmiyorum hangi amaçla neden böyle söyleniyor anlamıyorum.''

Bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin düzenlemenin hatırlatılması üzerine Aydın, ''Devletimiz her şeyi halleder. Bu çok zor bir iş değil. Büyük zarf yapar, büyük oy pusulası yapar düzenler'' dedi. Aydın, bir başka soru üzerine, şu anda planlanan mevcut oy pusulasında 21 siyasi partinin yer alacağını ve oy pusulasının 82 santimetre olarak belirlendiğini ifade etti.

Seçimin yaz tatiline gelmesi nedeniyle yazlığa gideceklerin nasıl oy kullanacağına ilişkin bir soru üzerine Aydın, ''Seçmen kütüğüne kayıt şartları açıklandı, belli. Ona göre herkes gidip muhtarlıktan formunu doldurup, yazıp ona göre kaydını yaptıracak'' dedi. ''Eğer bir referandum sandığı konulacaksa her iki sandık yan yana olabilecek mi? Bunu yetiştirebilecek misiniz?'' sorusuna Aydın, ''Zamanında yetişirse koyabiliriz. Bizim için engeli yok'' yanıtını verdi.