BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,75
HABER /  GÜNCEL

24 Temmuz 2011 Basın Özeti

İngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz: Norveç'te çifte saldırı; şarkıcı Amy Winehouse'un ölümü; Obama'dan küresel mali felaket uyarısı...

Abone ol

İngiliz Pazar gazetelerinin manşet haberi Norveç'in başkenti Oslo'nun merkezinde ve yakınlarındaki bir gençlik kampında yapılan saldırılar...

Gazeteler 9o'ı aşkın kişinin öldüğü ve onlarcasının yaralandığı saldırıları sayfalar dolusu haber, yorum ve fotoğrafla ele alıyor.

Cuma akşam saatlerinde, Oslo yakınlarındaki bir adada bulunan gençlik kampında ateş açan bir kişi en az 85 kişiyi öldürdü, onlarca kişiyi de yaralamıştı.

Bu saldırı başkent Oslo'da yapılan ve en az yedi kişinin öldüğü bombalı saldırıdan bir kaç saat sonra yapıldı.

Polis her iki saldırıyla ilişkili olarak Anders Behring Breivik adında, 32 yaşında Norveçli bir erkeği tutukladı.

İkinci saldırının mahali olan, turistik ada Utöya'da, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'in lideri olduğu İşçi Parti'sinin gençlik kolları kampı yapılıyordu.

Gazetelerin birinci sayfaları bu adada öldürülen gençlerin ağaçlar arasında, kayalar üzerinde ve sahideki cesetleriyle dolu.

Başlıklar olayın şokunu yansıtır nitelikte...

Indpendent on Sunday: 'Tan ağarırken dehşet sahnesi iyice gözler önüne serildi'...

Mailon Sunday: 'Hepiniz öleceksiniz'...

People: 'Cehennem adasında dehşet'...

Sunday Times: 'Silahının ısısını hissedebiliyordum; herşey bitti artık diye düşündüm'...

Sunday Telegraph: 'Silahlı adam kurbanlarını, kahkahalarla, birer birer öldürdü'...

Sunday Mirror: 'Kurtarın bizi'...

Gazeteler, polis üniformalı saldırganın, yüzlerce gencin kampa katıldığı çevreye ateş açtığını aktarıyor.

Ölümlerden sorumlu tutulan 32 yaşındaki Anders Behring Breivik'in fotoğrafları da gazetelerin sayfalarında.

Bunlar arasında bir tanesi dikkat çekiyor; Breivik'in mason giysileri içindeki fotoğrafı.

Sunday Telegraph 'kitlesel katil olan sessiz üniversiteli' başlıklı haberinde, Breivik'in yaşadığı bölgenin mason locasında olduğunu kaydediyor.

Gazete, 2009'dan beri tarım sektöründe çalışan Breivik'in çiftliğinin ve Oslo'nun merkezindeki saldırıda kullandığı bombadan artan gübrelerin fotoğrafına da yer veriyor.

Gazeteler Breivik'in aşırı sağcı ve aşırı dinci Hristiyan bir dünya görüşüne sahip olduğunu, göçmen karşıtı bir çizgide olduğunu da aktarıyor.

Observer Breivik'in İngiliz aşırı sağıyla ilişkisi olduğunu bildiriyor.

Gazeteye göre, Norveçli zanlı İngiltere'de kısa bir geçmişi olan islam karşıtı English Defence League ile görüştüğü yönünde iddialar dile getirdiğini kaydediyor.

Sunday Express de Breivik'in Norveç'te benzer bir hareket başlatmanın gerektiği düşüncesinde olduğunu yazıyor..

Gazete 'ruh hastası ingiliz gruptan etkilenmişti' diyor.

Amy Winehouse'un ölümü

Gazetelerin geniş yer ayırdığı konulardan biri de İngiliz şarkıcı Amy Winehouse'un dün evinde ölü bulunması...

Observer, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan ve bir çok defa bu bağımlılığa karşı tedavi gören Winehouse'un bu savaşı kaybettiğini yazıyor.

Winehouse'un 5 Grammy ödülü kazanan ilk İngiliz şarkıcı olduğunu hatırlatan Sunday Times, Londralı şarkıcı için 'bir hayata bedel kaybın ve dayanılmaz acının şarkılarını söyledi' diyor.

Independent on Sunday 'müziğin sorunlu dahisinin üzücü ve kaçınılmaz çöküşü' başlığını atmış.

Sunday Telegraph, uzun yıllardır çıkan en nadir müziksel yetenekselden biri olarak değerlendirdiği Winehouse'un, kontrolden çıkan özel hayatının ölümle sonuşlandığını kaydediyor.

Obama'nın küresel mali felaket uyarısı

Observer, ABD'de Beyaz Saray ile muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasında yaşanan, borç tavanını artırma ve bütçe açığını azaltma görüşmelerindeki krizi ele alıyor.

Cumhuriyetçi partili meclis başkanı John Boehner'in konuya ilişkin toplantıyı terketmesi ardından kriz iyice derinleşmişti.

Observer, Demokrat partili Başkan Barack Obama'nın Boehner'in telefonlarına yanıt vermemesinden dolayı çok öfkeli olduğunu bildiriliyor.

Beyaz Saray, Kongre'nin 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanını artırmaması durumunda bunun, ABD'yi bir felaketle karşı karşıya bırakabileceğini öne sürüyor.

Gazete her iki partinin de bu tavanı yükseltme gereği konusunda hemfikir olduğunu ancak bunun için farklı koşullar öne sürdüklerini belirtiyor.

Cumhuriyetçiler, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı. Demokratlarsa kısmi vergi artışından yana.

Observer, federal hükümetin yasal borçlanma limitinin artırılması konusunda 2 Ağustos'a kadar uzlaşmaya varılamaması halinde, ABD'nin borçlarını ödeyemeyeceği ve temerrüt riskiyle karşı karşıya geleceği uyarısında bulunuyor.

Gazete, Obama'nın Cumhuriyetçilerin denetimindeki Kongre'yi, 'küresel mali felaket riski yaratmakla' suçladığını belirtiyor.