BIST 9.783
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,27
HABER /  SEÇİM

2015 seçiminde AK Parti o ili hedefe koydu!

2015 genel seçimleri öncesi, AK Parti, Başbakan Davutoğlu'nun memleketi Konya'da oldukça iddialı... Meclise 14 milletvekili gönderen Konya’da AK Parti 2002’den beri açık ara önde gidiyor. İşte Konya'da son durum ve seçim atmosferi...

Abone ol

7 Haziran seçimlerine 19 gün kala, partilerin özellikle güçlü oldukları illerin son durumlarına ve seçim öncesi atmosferi inceleyen Al Jazeera muhabirleri, meclise 14 milletvekili gönderen; Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya’da seçim öncesi halkın nabzını tuttu. Peki Konya'da 2002’den beri açık ara önde giden AK Parti, 2015 genel seçimlerinde nasıl bir sonuç alacak? İşte cevabı...

AK PARTİ 2011 SEÇİMLERİNDE KONYA'DA NE KADAR OY ALMIŞTI?

Konya'da 2011 seçimlerinde yüzde 69.63 oy oranıyla 11 milletvekili çıkaran AK Parti, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de sıralamayı değiştirmeyerek yüzde 60 oy oranıyla birinci olmuştu. Aynı seçimde, MHP yüzde 21,95 ile ikinci parti olmuştu.

AK PARTİ'NİN KONYA HEDEFİ

Al Jazeera'nin Konya'ya ilişkin seçim analizine göre, AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerindeki hedefi de Cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan oy oranını korumak. AK Parti Konya İl Başkanlığı bu hedefe odaklanmış durumda. Konya il teşkilâtı bunun için yoğun bir seçim kampanyası yürütüyor. AK Parti Konya teşkilâtı ve milletvekili adayları sabah 8:30'da il başkanlığı binasında toplanıp saha çalışmasına çıkıyor.

İşte o analizden çarpıcı değerlendirmeler:

DAVUTOĞLU FİNAL MİTİNGİNİ KONYA'DA YAPACAK


Başbakan Davutoğlu, seçimden bir gün önce Konya’da yapacağı final mitingine hazırlanıyor.

AK PARTİ'NİN KONYA'DAKİ EN BÜYÜK KOZU

AK Parti’nin bu seçimde kentteki en önemli kozlarından biri Başbakan Davutoğlu’nun Konyalı olması. Konya il teşkilâtında Davutoğlu’nun başbakan olarak girdiği ilk seçimde AK Parti’ye verilen desteğin artacağı görüşü hâkim. AK Parti İl Başkan Yardımcısı Nurettin Akmeşe de kampanyada Başbakan Davutoğlu’nu ön planda tuttuklarını vurguluyor. Akmeşe “ Hedefimiz Cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan oy oranını korumak hatta artırmak. 14 milletvekilinin 14’ünü almak için sahadayız” diyor.

DAVUTOĞLU'NUN BAŞBAKAN OLARAK KONYA'DA İLK SINAVI

Davutoğlu’nun Başbakan olarak girdiği ilk seçimde memleketinden alacağı oy oranı merak konusu. AK Parti’nin tulum çıkarmak iddiası zor olsa da mevcut durumu korumak yani yeniden 11 milletvekili çıkarmak AK Parti açısından yine başarı sayılacak. Konya’da 2014 yerel seçim sonuçları dikkate alındığında, MHP’nin bir milletvekili daha çıkarma ihtimali söz konusu. Ancak AK Parti il yöneticileri Konya’da MHP başta olmak üzere hiçbir partinin kendilerine rakip olamayacağı görüşünde.

ak-parti-konya.20150518111258.jpg

MHP KONYA'DA SAYISINI ARTTIRIR MI?

MHP’nin Konya’da milletvekili sayısını artırma ihtimalinin sorulması üzerine AK Parti İl Başkan Yardımcısı Nurettin Akmeşe “ Cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan oya bakılırsa bir partinin AK Parti’yi zorlayacağı ifadesi gerçekçi değil. Zorlanacağımız bir nokta yok” dedi. AK Parti’nin bu seçimde Konyalı’ya vaatlerinden biri de metro. Başbakan’ın metro projesini müjdelediğini belirten AK Partili yöneticiler metronun 2017 sonunda açılacağını belirtiyor.

mhp-konya.jpg

DİĞER PARTİLER KONYA'DA NE KADAR OY ALMIŞTI?

2011 seçimlerinde  yüzde 13.11 oyla Konya’da ikinci parti olan MHP 2 vekil alırken, CHP 10.22 oy oranıyla Meclis’e bir milletvekili göndermişti.

YEREL SEÇİMLER VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Yerel seçimlerde il genelinde belediye meclis üyeliği dağılımında MHP oy oranını artırdı. 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Konya, Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok oy aldığı iller arasında yer aldı. AK Parti’nin adayı Erdoğan Konya’da yüzde 74.62 oranında oy alırken, MHP ve CHP’nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 22.33 oranında kaldı.

"BAŞBAKAN KONYALI DA BİZ KENYALI MIYIZ..." 

MHP’nin seçim koordinasyon merkezinde Al Jazeera muhabirinin iletişim kurduğu MHP'liler, "AK Parti’nin seçim kampanyasında Davutoğlu’nu ön plana çıkarması ve Konyalı olması diğer partiler açısından bir dezavantaj olabilir mi?" sorusuna “ O Konyalı da biz Kenyalı değiliz ya, biz de Konyalı’yız” yanıtını verdi.