BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,83
HABER /  GÜNCEL

14 gün askerlikten sayılır mı?

Erken terhis olabilecekler mi, psikolojim bozuldu derlerse ne olacak? Tüm merak edilenlerin cevabı...

Abone ol

Kuzey Irak'ta serbest bırakılmalarının ardından  8 askerle ilgili merak edilenler bitmiyor.

14 GÜN ASKERLİKTEN SAYILACAK MI?

Genelkurmay Askeri Mahkemesi eski Başkanı emekli Albay Mehmet Sever, 14 günlük sürenin askerlik hizmetlerinden sayılması gerektiğini savundu. Sever, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu konuda açık bir hüküm bulunmuyor. Ama bu askerler kendi iradeleri ile gitmiş değiller. Bu noktada askeri savcılık soruşturma yapar ve zorla kaçırıldıkları için 'takipsizlik' kararı verir. Suç olmaz. Cürümde kastın bulunmaması suçu kaldırır. Genel hükümlerden giderek ve 'görevi terk etme kasıtları' olmadığı için birlik komutanları bu 14 günlük süreyi askerliklerine sayar. Sayılmaması da insafsızlık olur diye düşünüyorum. Bu konuda benim hatırladığım kadarıyla örnek karar yok."

ESKİ BİRLİKLERİNE DÖNECEKLER Mİ?

Askerlerin görev yaptıkları birliğe dönmesi öngörülmüyor. Askerlerin bir başka birlikte geri hizmete verilerek askerlik süresini burada tamamlaması bekleniyor.

ERKEN TERHİS OLABİLİRLER Mİ?

Özel terhis ancak sınırlı hallerde mümkün oluyor. Bakanlar Kurulu sel, deprem gibi doğal afet durumlarında ailesi afetten etkilenenler için özel terhis imkanı yaratıyor. Kardeşlerden birinin askerde şehit olması durumunda eğer diğer kardeş askerde ise hayatta kalan askere de bu durumda "özel terhis izni" veriliyor. Ancak, kaçırılan askerlerin bu iki durumdaki özel terhis şartlarından yararlanması mümkün görünmüyor.

MÜŞAHADE ALTINA ALINACAKLAR MI?

Askerler, "Psikolojim bozuldu, artık askerlik yapamam" şeklinde bir talepte bulunmaları veya gerekli görülmesi halinde, müşahade için askeri bir hastaneye sevk edilebilecekler. Bu durumda, kaçırılan askerler Sağlık Kurulu'nca muayene edilecekler. Gerekli görülmesi halinde üç haftayı geçmemek üzere askeri hastanede müşahade altında tutulacaklar. Bu muayene ve kontrol sonrasında, "Psikolojileri bozulduğu" ve "Askerliğe elverişli değil" şeklinde rapor verilmesi halinde askerlikleri sona erecek. "Askerliğe elverişli" raporu verilirse askerliğe devam edecekler.

AİLELERİYLE GÖRÜŞTÜRÜLECEKLER Mİ?

Ankara'ya getirilerek Genelkurmay Askeri Savcısı tarafından özel olarak sorgulanan sekiz askerin aileleriyle görüştürülmesi planlanıyor.

Askerlerin sağlık kontolü için GATA Askeri Hastanesine götürülmeleri ve ailelerle burada görüştürülmeleri üzerinde duruluyor.

SORGULAMA DİYARBAKIR'DA BAŞLADI

Alınan bilgilere göre 8 asker Diyarbakır'a ulaşır ulaşmaz Genelkurmay tarafından özel olarak görevlendirilen iki subay tarafından sorguya alındı. Askerlerin ilk sorgudan sonra askeri uçakla Ankara'ya getirildi ve askeri savcı tarafından sorgulanmasına başlandı.