BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

135 ülke Türk mallarını kapıştı

TUSKON'un İstanbul'da buluşturduğu 4 bin 500 işadamı iki günde 100 binden fazla iş görüşmesi yaptı.

Abone ol

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfe-derasyonu'nun (TUSKON) bu yıl ikincisini organize ettiği iş zirvesi yerli ve yabancı yüzlerce firmanın yüzünü güldürdü.

İki gün boyunca masada sıkı pazarlıklar yapan şirketler, milyon dolarlık anlaşmalara imza attı. Firmalar, inşaattan mobilyaya, gıdadan kimyasal malzemelere kadar farkı alanlarda ortaklık ve alım konusunda karar kıldı. Zirvede en önemli adımlar Cezayirli firmalardan geldi. Ülkenin inşaat, alüminyum kaplama, gıda, tekstil ve PVC işleriyle uğraşan 7 firması, toplam 60 milyon dolarlık anlaşmaların altına imza attı. Ayrıca Iraklı şirketlerden Elkime Limitet Şirketi Yılmazlar Alışveriş Marketleri ile 1 milyon dolarlık gıda alımı, Vana Group, Beşgen ve Madeş mobilya firmalarıyla 1,5 milyon dolarlık mobilya ithalatı konusunda anlaştı. Ayrıca Divan Mobilya Grup'ta Erbil'e 6 adet Alfemo mağazası açma kararı aldı.

TUSKON İstanbul'da düzenlediği 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü' zirvesi sona erdi. Dünyanın en büyük satın alma organizasyonu olarak nitelendirilen zirveye 135 farklı ülkeden 2 bin 300'ü yabancı toplam 4 bin 500 işadamı katıldı. 800 farklı masada bir araya gelen işadamları, program boyunca 100 bin iş görüşmesine imza attı. Yabancı konuklar daha sonra Türkiye'nin 62 farklı iline çıkarma yaparak yatırım imkânlarını yerinde görecek. İşadamları ayrıca gittikleri illerin ticaret odalarından da yatırımlar konusunda brifingler alacak.

Zirvenin son gününde Iraklı firmalar Türk müteşebbislerle bir araya gelerek önemli anlaşmalar yaptı. Zirvenin Türkiye ile dünya ülkeleri arasındaki etkileşimi artırdığını belirten Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Abdul Salam Alqaysi, TUSKON'un girişimlerinin Irak'ın istikrarı için büyük bir adım olacağını ifade etti. Özellikle bölgede ciddi bir ticaret hacminin olduğunu belirten Alqaysi, ancak bazı sebeplerden dolayı bunun tam anlamıyla gerçekleşemediğini söyledi. Bölgede kurulacak olan istikrarda ticaretin önemli bir işlevi olacağını anlatan Başkan Alqaysi, bunun için beraberindeki 21 firmayla zirveye katıldıklarını kaydetti. Başkan, ayrıca Iraklı şirketlerden Elkime Limited, Vana Group ve Divan Mobilya'nın milyon dolarlık anlaşmalara imza attıklarını açıkladı.

Bangladeş'in en önemli inşaat şirketlerinden biri olan AKN İnşaat, Özdemir İnşaat ile birlikte kendi ülkelerinde mermer fabrikası kurma kararı aldı. Şirketlerinde bin 200 kişinin çalıştığını belirten AKN'nin sahibi Rafi Uddin, Türk firmalarıyla çalışmasının kendisi için bir ayrıcalık olduğunu kaydetti. Ülkede bulunan Türk okulunun inşaatını da kendisinin yaptığını anlatan Uddin, "Ülkemde mermer kesme ve işleme fabrikası kurmak için ortak arıyordum. Özdemir İnşaat ile birlikte toplam maliyeti 7-8 milyon doları bulan bir yatırım yapacağız. Mermer blokları Türkiye'den gelecek." dedi.

Zirvenin en önemli yatırım anlaşmaları Cezayirli firmalardan geldi. İkili görüşmelerde sıkı bir pazarlık yapan bu ülkeye ait firmalar, zirvenin son gününde yaklaşık 60 milyon dolarlık anlaşmalara imza attı. Bu kapsamda inşaat ve alüminyum cephe giydirme işiyle uğraşan B.A.E.R 6,5 milyon dolarlık anlaşmanın altına imza atarken, Ankara merkezli Er Yapı inşaat Cezayir'de 55 milyon dolarla bin 600 sosyal konut yapacak. Bunun yanında İmperimerie Belfort 150 bin dolarlık makine alımı, Mondiatex ise bay ve bayan giyimde yaklaşık 150 bin dolarlık tekstil alımı gerçekleştirecek. Madjid isimli bir gıda firması da 260 bin dolarlık gıda alımını Türkiye'den gerçekleştirecek. Öte yandan Venezuela'nın Karakas (Caracas) Belediyesi'ne kamu hizmeti sunan Alcadia de Caracas firması, İzmir'de bir kamyonet firmasından 60 adet çöp kamyonu alacak. Anlaşmanın yaklaşık 5-6 milyon dolar arasında olduğu ifade ediliyor.

Sudanlı firma Türk silahını Afrika'ya taşıyacak

Sudan menşeli Abumorein Co'nun sahibi Awad Abdurrahman Awad da silah alımı konusunda Sarsılmaz firmasıyla görüştüğünü ifade etti. İlk etapta Türkiye'den bin adet silah almayı planladığını kaydeden Awad, önümüzdeki yıllarda bunu 10 bin adede çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Sudan'da bazı sebeplerden dolayı herkesin silah bulundurduğunu anlatan Awad, "Önceki yıl ABD bize ambargo uyguladı. Bundan dolayı hiçbir ülkeden silah alımı yapamadık. Ancak yeni çıkan kanunla birlikte bu aşıldı. Almanya, Rusya ve İtalya'dan mal alıyorduk. Artık bunları bıraktık. Bundan sonra tüm silah alımlarını Türkiye'den yapacağız." dedi. Awad, ayrıca Türkiye'den hastane ekipmanları almak için de gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

Zaman