BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,24
HABER /  EKONOMİ

Arap bankaların çekim alanındayız

2 trilyon dolara ulaşan varlığa sahip Arap bankaları, İstanbul’da zirve yaptı.

Abone ol

Türkiye 2 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Arap bankalarının çekim alanına girdi. 420 üyesi bulunan Arap Bankalar Birliği İstanbul’da zirve yaparak Türk bankalarını stratejik ortak ilan etti.

‘Krizden Mali İstikrara’ adıyla düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi’nde konuşan Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif, Arap bankalarının kriz içinde duraksadığını ancak yeniden şahlanacağını belirterek “Bu sırada bir stratejik ortak da yanına almıştır ve o da Türkiye’dir” dedi.

YENİ GELENLER OLACAK

Türkiye’de bankacılık sektörüne girmeyi düşünen Arap bankaları olduğunu belirten Yousif “Yeni gelenler olacaktır. Birkaç Suudi bankası Türkiye pazarıyla ilgileniyor. Aynı zamanda Katar ve BAE’den de Türkiye’ye gelmeyi düşünenler var” dedi. Yousif, Arap bankaları ve Türk bankaları arasındaki ilişkinin çok iyi olduğunu belirterek, ilişkilerin daha da iyileşeceğini öngördüklerini söyledi. Yousif, Türkiye ile Suriye arasında kurulacak ortaklığın Ziraat Bankası ve Commercial Bank of Syria arasında gerçekleştirilmesinin beklendiğini ifade ederek, bu bankanın iki ülke arasındaki ticarete odaklanacağını kaydetti.

Zirvede konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Arap Bankalar Birliğinin 420 üye bankası ve 2 trilyon doların üzerinde toplam aktif büyüklüğü olduğunu belirterek, zirvenin Türkiye’de yapılmasının bundan sonraki dönemde Türkiye ile Arap dünyası arasında özellikle finansal ilişkilerin de daha iyi noktaya gelmesine katkıda bulunacağını söyledi. Babacan “Zaten çok sayıda bankanın Türkiye’de operasyonu var. Ancak biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. İlişkileri geliştirmek istediğiniz zaman hükümetleri yanınızda göreceksiniz.  Biz Türk hükümeti olarak her türlü yardımı, desteği vermeye hazırız” dedi.