BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mirasını kaçıran babasını alt etti!

Kadın diye kendisinden miras kaçıran ağa babasının yaptığı tapu işlemlerini iptal ettirdi.

Abone ol

Diyarbakır'ın Ancolin köyünde yaşayan Zübeyde Al, kadın diye kendisinden miras kaçıran ağa babasının yaptığı tapu işlemlerini iptal ettirdi, erkek kardeşleriyle eşit pay hakkı kazandı.


Sabah gazetesinin haberine göre, Zübeyde Al, kadın olduğu için kendisinden miras kaçıran babasının yaptığı tapu işlemlerini 3 yıllık mücadeleyle Yargıtay'da iptal ettirdi.

Diyarbakır Bismil'in, Ilısu Baraj projesinden etkilenecek noktalarından biri olan Ancolin köyünün zenginlerinden Çelebi Al, 65 parça tarlasından kız çocuklarına miras bırakmamak için, o bölgede sıkça rastlanan bir yöntem izledi. Köy ağası Çelebi Al, sağlığında tüm çocuklarını toplayıp kime ne kadar tarla bırakacağını anlattı. Miras mukaveleleri düzenlendi. Ancak kızlar Türkçe bilmediği için yeminli Kürtçe tercümanlar aile meclisinde hazır bulunduruldu. Üç kız da mukavelelerin altına sol el baş parmak izlerini verip paylaşımı onayladı. Senetler düzenlendi ancak tapu kayıtları hâlâ babanın üzerindeydi.

TÜRKÇE BİLMEDEN ONAY...

Ancak mukavele ve diğer senetler imzalandıktan bir süre sonra ağa, beklenmedik biçimde mallarını satmaya başladı. Tarlaların büyük bölümünü oğlu Osman Al ve bazılarını da reşit dahi olmayan torunları aldı. Çelebi Al, satışın hileli olduğu anlaşılmasın diye köyden başka kişilere de mal sattı. Bunlar da çok geçmeden malları torunlara sattı. Ağa ölüp miras paylaşma aşamasına geçilince durum ortaya çıktı. Ailenin mirastan mahrum kalan kızları dolandırıcılık şikâyetinde bulundu ama olayın üstünden çok zaman geçtiği için yapılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Bunun üzerine Zübeyde Al, tapu işlemlerinin iptali için dava açtı. Bismil Asliye Hukuk Mahkemesi, Çelebi Al'ın sağlığında yapılan satış mukaveleleri ve senetlere dayanarak Zübeyde Al'ın herhangi bir hakkının kalmadığına karar verdi. Al, kararı temyiz etti. Ancak Yargıtay 1'inci Hukuk Dairesi de Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını onadı.

HATAYI KABUL ETTİ

Ağa kızı pes etmedi, tekrar Yargıtay 1'inci Hukuk Dairesi'ne başvurdu. Heyet bu kez, ilk kararında hata yaptığını kabul etti. Ama Bismil Asliye Hukuk Mahkemesi ilk kararında direndi. Bunun üzerine dosya, Yargıtay'ın hukuk davalarında en kapsamlı karar organı olan Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Dosyayı, önceki günkü toplantısında ele alan Genel Kurul, oy çokluğuyla, ağanın kızlarından mal kaçırdığı sonucuna vardı. Hukuk Genel Kurul'un kararları kesin ve bağlayıcı olduğu için de Zübeyde Al, babasının mallarından erkek kardeşleriyle eşit pay alacak.