BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

1. seçimde sandık görevlisi olanlar 2. turda görev alabilir mi?

Türkiye 2 haftanın ardından pazar günü yeniden seçime gidecek. 28 Mayıs günü seçimlerde görev almak isteyen vatandaşlar 1. seçimde sandık görevlisi olanlar 2. turda görev alabilir mi sorusuna yanıt arıyor. 14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimlerde görev alanlar ikinci turda da yani 28 Mayıs Pazar günü de görev yapabilecek.

Abone ol

Sandık görevlilerinin büyük bir çoğunluğu kamu kurumu çalışanlarından oluşuyor. Belediyelerde, kaymakamlıklarda ve diğer devlet dairelerinde çalışanlar YSK tarafından sandıklarda görevlendiriliyor. 14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimlerde görev alanlar ikinci turda da görev yapabilecek. Yüksek Seçim Kurulu 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görev almak isteyenler için henüz bir tarih açıklaması yapmadı.

Seçimde görev yapan iki çeşit sandık görevlisi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi sandık kurulu görevlisidir. Bu görevli kamu çalışanları arasından YSK tarafından belirlenir. Diğeri ise siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulunurlar.

Sandık kurulu kaç kişiden oluşur?

Sandık kurulu; yurt içinde bir başkan, bir ihtiyar meclisi/heyeti üyesi ve son yapılan milletvekili genelseçiminde en çok oy almış olan beş siyasi partinin üyesinden oluşur. Kurul üye sayısı üçten az olamaz.Yurt dışında ise bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son milletvekili genel seçiminde Türkiye genelindeen çok oy alan üç siyasi partinin bildirdikleri birer isimden oluşur.