BIST 9.002
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,84
HABER /  SEÇİM

1 Kasım seçim anketi Bekir Ağırdır öyle bir şey dedi ki...

KONDA seçim anketi sonuçları medyaya sızdıktan sonra Bekir Ağırdır'dan bomba analizler geldi. Son seçim anketleri hakkında konuşan Bekir Ağırdır tuhaf bir tabloyu ortaya koydu.

Abone ol

Son seçim anketi kamuoyuna sızan KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır periscope üzerinden Ruşen Çakır'a çarpıcı açıklamalar yaptı. Bekir Ağırdır'ın seçimlere giderken tespit ettiği 'tuhaf' durum hayli çarpıcıydı. Bekir Ağırdır'a göre içerde dehşet bir gaz birikti. Kapıyı kim açıp kontağa basarsa patlayabilir.

Yaşanan tüm olaylara rağmen seçmen eğiliminde bir değişiklik olmadığını belirten Bekir Ağırdır 1 Kasım seçimlerinin AK Parti'nin tek başına iktidarının referandumu niteliğinde olacağını söyledi.

1 KASIM SEÇİMİ ÖNCESİ TUHAF TABLO

Bekir Ağırdır'ın 1 Kasım seçimine ilişkin en dikkat çeken analizi ise toplumun sürrealist durumu oldu. Bekir Ağırdır ortadaki 'tuhaf' olarak nitelediği ve tüm anket firmaların sebebini araştırdığı durumu şöyle anlattı;

Bu seçimde aslında AK Parti'nin tek başına iktidar olup olamayacağını referandum ediyoruz. Hepimizin merakı AK Parti 276 olacak mı olmayacak mı?

 -"7 Haziran'dan sonra yayınlanan bütün anketlere baktığımızda üç aşağı beş yukarı hepsi aynı tabloyu görüyor. Ankara katliamı olmuş 102 vatandaş ölmüş Konya'daki maçta yuhalama var, 'oh olsun' diyenler var. Toplumun ne kadar sürrealist bir gerçekliği olduğu açık. Buna rağmen oy değişmiyorsa tuhaf bir durum var. Diğer meslektaşlarım da bu tuhaf durumu açıklamanın peşinde.

Ne bunu üretiyor?

Dışardan bakınca bina aynı duruyor gibi ama içerde dehşet bir gaz birikmesi var. Kapıyı açıp kim kontağa basarsa patlayabilir. Bunun belirtisi ne? 3 rakam söyleyeyim.

BİR : Var olan durumu bir siyasi kriz diye değerlendirenlerin oranı yüzde 80.

İKİ : Ülkenin yüzde 75'i hem bireysel hem ülke hayatı için önümüzdeki 3 ve 6 ayda büyük bir ekonomik kriz bekliyor. Bu ülkenin 4'te üçü.

ÜÇ : Ülkenin üçte ikisi çatışma terör meselesini her an her yere bulaşabilecek bir risk olarak görüyor. Bu bile toplumda nasıl bir basınç birikmesi olduğunu gösteriyor. Buna rağmen oy değişmiyor diyorsak bu sürrealist bir durum.

KONDA SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

Şirketler için yaptığı KONDA anket sonuçlarının kamuoyuna sızmasıyla ilgili de konuşan Bekir Ağırdır, sözleşme sebebiyle bu anketi ne yalanlayabileceğini ne de doğrulayabileceğini söyledi. Bu anketleri aboneleri olan şirketler için yaptıklarını belirten Bekir Ağırdır, "Bunun aboneleri şirketlerdir. Sözleşmelerim olduğu için bu anketlerle ilgili konuşamamam. Doğrulayamam ya da yalanlayamam. 29 Ekim perşembe günü anketle ilgili açıklama yapacağız" dedi.

Dışardan bakınca bina aynı duruyor gibi ama içerde dehşet bir gaz birikmesi var. Kapıyı açıp kim kontağa basarsa patlayabilir.

 1 KASIM SEÇİMİNİ NE BELİRLEYECEK?

Bekir Ağırdır'a göre 1 Kasım erken seçiminin belirleyicisi 7 Haziran seçiminde sandığa gitmeyen yüzde 13 olacak. Bu seçmenin kime yönelişinin sonuçlara etki edeceğini belirten Bekir Ağırdır, bu seçimde seçmenin yüzde 93'ünün sandığa gitme kararlılığında göründüğünü söyledi.

SEÇİME KATILIM ORANININ DÜŞÜK OLMASI KİME YARAR?

Bekir Ağırdır'ın analizine göre seçime katılımın düşük olması belirleyici bir etki. Bu AK Parti'nin oyunu düşürebileceği gibi yükseltebilir de... Bekir Ağırdır bu konuda şu bilgileri verdi;

 "Bir asimetri oluşacak. Bir ihtimal AK Parti'nin de tezi. AK Parti'nin 18 milyon seçmeni gider sandığa, diğerleri eksik katılırsa aynı kesimin oyu (7 Haziran seçiminde) yüzde 40.9 olmuşken, 1 Kasım'da yüzde 42.5 olur. Bunun olması için Kürtlerin bir kısmının veya Türkler'in bir kısmının sandığa gitmemesi lazım. Bu ihtimal zor. Kürtler her birinin kapısına mayın döşense de yine gidecekler. Sonuç olarak katılım asimetrilerden biri gerçekleşirse bütün anket şirketleri yanılmış gibi bir tablo çıkabilir. Bu ihtimal vardır."

BİR TARAFTA AK PARTİ-MHP DİĞER TARAFTA CHP-HDP
Bekir Ağırdır 1 Kasım seçimiyle ilgili çarpıcı bir tespitte de bulundu. KONDA'nın sahibine göre bu seçimler AK Parti için aynı zamanda bir referandum niteliği taşıyor. Bekir Ağırdır şu tespitte bulunuyor;

-"Bu seçimde aslında AK Parti'nin tek başına iktidar olup konda seçim anketi sonuçları bekir ağırdırolamayacağını referandum ediyoruz. Hepimizin merakı AK Parti 276 olacak mı olmayacak mı? Birinci farklılaşma burda oluştu. İkinci farklılaşma da şu : 7 Haziran'da AK Parti'den hem HDP'ye hem MHP'ye geçiş oldu. CHP ile HDP arasında geçişkenlikler vardı. Ama 1 Kasım'da şöyle bir fark yaşıyoruz. AK Parti ile MHP bir tarafta, CHP ile HDP diğer tarafta. Dolayısıyla geçişkenlik AK Parti ile MHP arasında olacak. Bu tarafta da CHP ile HDP arasında olacak."