BIST 9.786
DOLAR 32,60
EURO 35,01
ALTIN 2.449,22
HABER /  GÜNCEL

Yükselen ekonomilere doğal afet tehdidi

Maplecroft adlı risk analiz şirketinin Doğal Afet Risk Atlası'nda Türkiye de en riskli ülkeler arasında yer alıyor.

Abone ol

Doğal afetler nedeniyle en fazla mali risk altında olan ülkelerin çoğunluğunu yükselen ekonomilerin oluşturduğu belirtildi. Türkiye en fazla risk altında olan ülkeler arasında yer alıyor.

Sıralama, ülkelerin sel, kuraklık, deprem ve kasırga gibi felaketlere maruz kalma olasılıklarıyla ekonomik faaliyetlerini temel alan bir araştırmaya göre belirlendi.

Risk analiz şirketi Maplecroft'un Doğal Afet Risk Atlası'na göre 2011'de doğal afetler küresel ekonomiye 380 milyar dolara mal oldu.

Bu yükselişin en büyük nedeni Mart 2011'de Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketiydi. Felaketin Japon ekonomisine maliyeti 210 milyar dolar oldu.

Araştırmacılara göre, ekonomileri hızla büyüyen ülkeler doğal afet riskine en fazla açık olan ülkeler.

Raporda, "Çin, Meksika, Hindistan, Filipinler, Güney Kore, Türkiye, Bangladeş ve İran deprem, sel ve tropikal fırtına gibi yıkıcı felaketlere çok açık" deniyor ve bu ülkelerin olası felaketlerin ekonomiye verebileceği zararları asgariye indirmeye yönelik önlemler alması gerektiği vurgulanıyor.

Listede ilk 10'da Bangladeş, Filipinler Dominik Cumhuriyeti, Myanmar, Hindistan, Vietnam, Honduras, Laos ve Haiti yer alıyor.