BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  EKONOMİ

Şimşek işsizlik oranı için ne dedi?

Türkiye'de Mayıs döneminde işsizlik oranının, son 10 yılın en düşük seviyesinde olması Maliye Bakanı Şimşek'i sevindirdi.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de bu yılın Mayıs döneminde işsizlik oranının, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan azalarak yüzde 8,2 olmasına ilişkin, ''Türkiye'nin son 10 yılın en düşük işsizlik oranını gördüğü'' değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Şimşek'in, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Mayıs dönemine ilişkin Hanehalkı İşgücü Araştırması'na yönelik değerlendirmelerine yer verildi.

Açıklamaya göre, yaz aylarına doğru mevsimselliğin de olumlu etkisiyle manşet işsizlik oranında hızlı bir düşüş yaşandığını belirten Şimşek, bir önceki aya göre 0,8 puan azalan manşet işsizlik oranının, Mayıs ayında yüzde 8,2 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Böylece Türkiye'nin son 10 yılın en düşük işsizlik oranını gördüğünü vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

''Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise ekonomideki yumuşak iniş süreci nedeniyle yatay seyrederek yüzde 9 olarak gerçekleşmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı da 2005'ten bu yana ulaştığı en düşük seviyelerini korumaya devam etmektedir.

İstihdam verilerine baktığımızda son 1 yılda 837 bin, 2007'den bu yana ise 4 milyon ilave istihdam sağlandığını görüyoruz. Sektörel olarak istihdamdaki artışın en önemli kaynağı 703 bin kişiye yeni iş imkanı yaratan hizmetler sektörü olmuştur. Yaz aylarına doğru inşaat ve tarım sektörlerinin canlanmasıyla bu sektörlerde de istihdam artışı pozitif yönde gerçekleşmiştir.''