BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.398,77
HABER /  DÜNYA

İstanbul New York arası 1 saat olacak

NASA, İstanbul ile New York arası uçuşu 1 saate indirecek Scramjet motoru geliştiriyor!

Abone ol

ABD’li bilim insanları İstanbul-New York arası uçuş süresini saate indirecek bir jet motoru geliştirmeye çok yakın...

ABD Savunma Bakanlığı için NASA tarafından geliştirilip Büyük Okyanus’ta denenen hava aracı, ‘Scramjet’ denilen özel hidrojen motoru sayesinde ses hızının altı katı üzerine, saatte yaklaşık 7250 kilometre hıza ulaşmayı başardı.

NASA’nın “X-51A WaveRider” olarak adlandırdığı hava aracı bir B52 bombardıman uçağından 15 bin metre yükseklikte serbest bırakıldıktan sonra yaklaşık 4 saniye serbest düştü. Bu saniyede harekete geçen Scramjet motor, WaveRider’ı bir dakika içinde saatte 7252 hıza ve 25 bin metre yüksekliğe çıkardı. Bu yükseklikte yaklaşık 6 dakika uçan WaveRider, hidrojen yakıtı sona erince denize düştü.

Globalsecurity.org’a göre yaklaşık 140 milyon dolara (250 milyon TL) mal olması beklenen WaveRider projesi şimdilik askeri bir proje. Pentagon her türlü düşman ateşinden kaçabilen savaş uçaklarının geliştirilmesi için öteden beri çaba sarf ediyor. ABD ordusunun bir amacı da herhangi bir uzaklıktaki hedefi en fazla 1 saat içinde vurabilecek füze geliştirmek. Ancak WaveRider’ı “Wright kardeşlerden beri en önemli proje” olarak adlandıran NASA’ya göre bu uçak gelecek sivil havacılıkta “hipersonik” uçakların geliştirilmesinin kapısını aralıyor. halen en hızlı sivil uçak saatte 1126 kilometre hıza çıkabilen Cessna Citation X. Ancak özel iş jeti olan bu uçak sadece 7 yolcu taşıyabiliyor.