BIST 9.814
DOLAR 32,58
EURO 35,05
ALTIN 2.457,77
HABER /  POLİTİKA

Yıldırım'dan Malta'ya tünel önerisi!

Başbakan Binali Yıldırım, Malta'nın ana adayla birleşme arzusu bulunduğunu söyleyerek Türkiye'nin Marmaray ve Avrasya Tüneli'ni inşa ettiğini hatırlatarak, bu projeyi Türkiye'nin üstlenebileceğini ifade etti.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nen tecrübelerinin Malta ile paylaşılabileceğini söyledi. Avrasya Tüneli'nin bir benzerinin Malta'yı ana adaya birleştirmek için yapılabileceğini belirten Yıldırım, "Hızımızı alamazsak tüneli Türkiye'ye kadar götürürüz" diye konuştu.

Binali Yıldırım, Malta'da iş forumunda yatırımcılara hitap etti. Malta'da iyi bir iş ortamı olduğunu ve iklimin her bakımdan müsait olduğunu söyleyen Yıldırım, her iki ülkenin iş adamlarının karşılıklı olarak iş yapma konusunda biraz daha gayret etmeleri gerektiğini kaydetti. Yıldırım açıklamalarında şunları söyledi:

"Burada seçim bölgemden de, İzmir'den de işadamları var. İzmir-Malta ilişkilerinin geçmiş bir hikayesi de var. Dolayısıyla Malta'dan İzmir'e geçmiş tarihlerde yerleşmiş ve orada hayatını sürdürmüş Maltalılar var. Bunlar bizim aramızdaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan değerlerimiz

MALTA'YA TÜNEL ÖNERİSİ

Küresel kriz dünyada devam ederken Türkiye projeleri birer birer gerçekleştirdi. Dünyanın ortasından demiryolu geçen en geniş köprüsünü yaptık, geçtiğimiz ay da Avrasya Tüneli'ni hizmete aldık. Marmaray ikinci sıraya düştü, Avrasya birinciliği aldı. Denizin 156 metre altından geçen bir tünel. Malta ana adayla diğer adayı birleştirme niyeti var. Dolayısıyla bizim Avrasya Tüneli'ne benzeyen bir tünel yapabiliriz, hızımızı alamazsak Türkiye'ye kadar devam edebiliriz.

TÜRKİYE'DEKİ YATIRIMLAR

Kıbrıs'a boruyla su götürüyoruz. Akdeniz'in dibinden 135 kilometre mesafeye Antalya Manavgat'tan su taşıdık. Kısacası tabii ki ihtiyaçlar sınırsız, kaynaklar sınırlı. Bu sınırsız ihtiyaçları, sınırlı kaynaklarla görebilmek kolay değil. Genel bütçe imkanları her zaman yeterli olmuyor. Bu yüzden geliştirdiğimiz yap işlet devret modeli sayesinde Türkiye'nin ertelemekte olduğu projeleri birer birer hayata geçirdik.

"TECRÜBELERİ PAYLAŞABİLİRİZ"

Birlikte iş yapabiliriz. Turizm alanında ilişkilerimizin hızlı gelişeceğine eminim. Zaman zaman ülkeler güvenlik ve terör sıralaması yaparak turizmin belirli yerlerden başka yerlere kaymasını sağlamaya çalışıyorlar. Malta ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli. Dünyada terörden korunan hiçbir yer. Bunu yaşayarak gördük.

MALTA İLE DİL EĞİTİMİ

Dil öğrenimi anlamında çok büyük bir potansiyel var. 25 milyon öğrencimiz var ama merak etmeyin hepsini aynı anda gönderemeyiz. Biraz orada, biraz burada, biraz öğreticiler Türkiye'ye gelecek. Böylece Avrupa Birlği'ne girmeden önce bu lisan mevzusunu da halletmiş olacağız. Nasıl olsa daha çok vaktimiz var. Acelemiz yok.

TÜRKİYE- AB İLİŞKİLERİ

Avrupa Birliği'nin esasen yaşadığımız şartlar altında gelecek vizyonunu gözden geçirmesi gerekiyor. İngiltere neden çıkmaya çalışıyor, başka ülkelerde Avrupa Birliği ile ilgili ne gibi bakış açıları var? Bunları sağlıklı değerlendirmek ve Türkiye ile ilgili ilişkileri de buna göre yeniden ele almak lazım. Biz Avrupa Birliği'ne yük olmak için değil, Avrupa Birliği ile yük paylaşmak için girmek istiyoruz."