BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Yeni Şafak yazarı Dumanlı'nın serbest kalmasına sevindi

Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu, Ekrem Dumanlı'nın serbest bırakılmasına sevindiğini yazdı.

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, bugünkü yazısında 14 Aralık opeasyonuyla dünkü mahkeme kararlarınıı değerlendirdi.

Paralel yapıyla mücadelede şeffaflık çağrısı yapan yazar soruşturmaların cadı avına dönüşmesi riskine dikkat çekiyor.

ddialar ne olursa olsun, Ekrem Dumanlı’nın dün serbest bırakılması mutluluk vericiydi, Hidayet Karaca ‘nın tutuklanması ise üzüntü verici..." diyerek yazısına başlayan Bayramoğlu, hükümeti eleştirirken bu yapıyla mücadelede izlenmesi gereken yolu anlatıyor:

SORUŞTURMA NEDEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ OLSUN

"Enformel bir dokunun çapı bu denli geniş olunca, onunla mücadelenin de şaşırtıcı noktalara ilerlemesi kaçınılmaz olur. Zaman ve Samanyolu’na yapılan müdahale (gözaltına alınma biçimi ve tutuklama tümüyle yanlış olmakla birlikte) bu durumun bir sonucu olamaz mı? Bu gazete ve televizyon cemaatin emniyetçileriyle ve yargıçlarıyla işbirliği içinde planlı, rol bölüşümüne dayalı bir davranış içine giremez mi? Olabilir de, olmayabilir de... Ancak eğer bu mümkünse, onlara yönelik (demokratik duyarlılığa ilişkin şekil şartlarını yerine getiren) bir soruşturma neden basın özgürlüğünün ihlali olsun?

Enformel dokunun devlet içine yerleşme biçimi, yerleştiği yerler ve eylem tipi son derece kritik ve derinse, örneğin kolluk ve hukuk gücünün (özetle en önemli asli devlet işlevlerinin) önemli bir kısmını denetliyorsa, olağanüstü tedbirler almadan bu yapıyla nasıl mücadele edersiniz? Olağanüstü her tedbir bu koşullarda otoriterleşme, muhalefeti bastırma, susturma olarak yorumlanabilir mi?

Ne var ki şu açık: Böyle durumlar (yani çap ve derinlik) sistem üzerinde, bizde olduğu gibi olağanüstü tedbirler üzerinden, otoriterleşme baskısı yapar.

Mesele bu baskıyı meselenin özünü unutmadan ve siyasal olarak araçsallaştırmadan, kullanmaya kalkmadan savuşturmanın yollarını bulmaktır.

Önemli olan burada olağanüstü tedbirlerin daimi bir özellik kazanmaması, bu konuda demokratik ve paylaşımcı bir şeffaflığın varlığıdır. Önemli olan adli süreçlerde hukuk devletinin şekli şartlarının aşılmamasıdır. Önemli olan işin cadı avına döndürülmemesi ve bu tür bir görüntü sunulmamasıdır."