BIST 9.878
DOLAR 32,54
EURO 34,96
ALTIN 2.456,28
HABER /  POLİTİKA

Yeni Asyacıların oyu DPye

Nurcuların diğer kolu Yeni Asyacılar DP'ye destek veriyor. Kadiriler ikiye ayrıldı.

Abone ol

Nurcuların ikinci büyük kolu olan Yeni Asyacıların "lideri" Kutlular, AKP'yi eleştiriyor, DP'yi desteklediklerini söylüyor. Kadirilerin Baş kolu kendi partilerini, diğer kolu ise AKP'yi destekliyor.

Nurcuların ikinci büyük kolunu Yeni Asyacılar grubu oluşturuyor. Bu grubun lideri Mehmet Kutlular. Cemaata yakın yayın organı ise Yeni Asya gazetesi... Cemaat lideri Kutlular'ın, Said-i Nursi'nin ölümünün 39. yılında Kocatepe Camii'nde okutulan mevlidin ardından 1999 depremiyle ilgili yaptığı açıklama büyük tepki yaratmıştı. Kutlular, "Deprem, Allah'ın insanlara yönelik bir uyarısıydı" demişti. Bu sözleri nedeniyle yargılanan Kutlular, Ankara 1 No'lu DGM tarafından 2 yıl 1 gün hapis cezasına mahkûm edildi.

Kutlular'ın kızı 1995 yılında 17 yaşındayken uyuşturucudan hayatını kaybetti.
Yeni Asyacıları Gülen cemaatinden ayıran en önemli özellik, siyasi duruştaki farklılık. Yeni Asyacılar, Demokrat Parti'den (DP) hiç vazgeçmedi. DP'nin devamı olduğuna inandıkları partilere destek verdiler. 1980 sonrasında da DYP'yi desteklemeyi sürdürdüler. Bugün de Mehmet Ağar'lı DP'yi destekliyorlar.

AKP'nin şirinliği tutmaz

Mehmet Kutlular, DP ile onun devamı olduğunu düşündükleri partilere olan desteğin nedenini, şeyhleri Said-i Nursi'ye bağlıyor. Kutlular, demokratlığın İslam diniyle uzlaştığını belirtiyor. Kutlular, destekleri karşılığında hiçbir şart ileri sürmediklerini vurguluyor.

Kadirilerin Kuşçuoğlu kanadı AKP'ye yakın

Kadirilerin ikinci kolunu ise Hasan Galip Kuşçuoğlu'nun cemaati oluşturuyor. Ankara merkezli cemaat, AKP'ye yakın dursa da bunu açıkça belli etmiyor. Hasan Galip Kuşçuoğlu Kültür ve Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Halil Karahasanoğlu şöyle konuşuyor:

"Biz hiçbir siyasi partinin yanında açıkça yer almadık. Galip Efendi, 'Filanca partiye oy verin' demez. Bazen, 'Filanca yer hayırlı olur' dediği olur. Ancak, herkes sandık başında hürdür. Siz istediğiniz kadar söyleyin, adam orada bildiğini yapar. 'AKP, başörtüsü, imam hatip sorunlarını çözmedi' demek insafsızlık olur. Çözmelerine izin vermediler. Araba veriyorlar ama benzin koymayıp son sürat git deniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında bunları yaşadık. Ekonomik olarak da bir fidan ekildi, şimdi meyveleri toplanacak.

İki kolu var

Türkiye'deki en eski tarikatlardan olan Kadiriler, iki kol halinde devam ediyor. Bunlardan birinin lideri, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı da olan Haydar Baş. Kamuoyunda profesörlük unvanı tartışmalarıyla da gündeme gelen Kadiri şeyhi Baş'ın partisi, 2002 seçimlerinde ciddi bir başarısızlığa uğramıştı. Bu seçimde, MHP ile Milli Görüş'ten kaçan oyların peşine düşen Baş, kendi kurduğu Mesaj isimli televizyon kanalından cemaatine vaaz veriyor.

Haydar Baş, sık sık AKP'ye yükleniyor. Baş, hükümetin başörtüsü ile imam hatip sorununu çözmek istemediğini ve takiye yaptığını ileri sürüyor.
AKP'nin savunduğu din anlayışının Kuran'da ve Peygamber sünnetinde yeri olmadığını iddia eden Baş, "Bunların İslam anlayışı ABD'nin anlayışıdır. AB'nin ve Vatikan'ın şekillendirdiği 'Ilımlı İslam' anlayışıdır. Bu anlayışın Türk milletinin imanıyla, kimliğiyle ve medeniyetiyle alakası yoktur" diyor.

Ömer Erbil-Milliyet