BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Yaşlıların yarısı bu yüzden ağrı çekiyor

Yapılan araştırmaya göre, ağrı nedeniyle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvuran yaşlıların yarısından fazlası sinir sistemi kaynaklı ağrı çekiyor.

Abone ol

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Geriatrik Rehabilitasyon Çalışma Grubunca yapılan araştırmaya göre, ağrı nedeniyle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvuran yaşlıların yarısından fazlası nöropatik ağrı (sinir sistemi kaynaklı ağrı) çekiyor.

Araştırmayla, ileri yaş grubunda yaşam kalitesini etkileyen nöropatik ağrının yaşlılarda görülme sıklığı üzerinde çalışıldı. Çalışma kapsamına Türkiye'nin farklı bölgelerinden, 8 şehirdeki 11 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğine ağrı şikayeti ile başvuran toplam bin 163 yaşlı hasta alındı.

Çalışmaya katılan yaşlıların yüzde 52.5'inde sinir sistem kaynaklı ağrı saptandı. Hastaların yüzde 67.5'i 65-74 yaş aralığında ve yüzde 72.1'i kadınlardan oluştu. Nöropatik ağrısı olanların yüzde 91.6'sının fiziksel aktivitesinin hiç olmadığı ya da çok düşük olduğu, yüzde 56.7'sinin ise günde 4 ve üzeri ilaç kullandığı görüldü. Nöropatik ağrısı olanların yüzde 48.4'ünün ise ilköğretim mezunu olduğu belirlendi.

Yaşlılarda nöropatik ağrı sorununun yanı sıra yüzde 41.6 eklem kireçlenmesi, yüzde 35.2 bel ağrısı, yüzde 29 kemik erimesi, yüzde 29.8 ise şeker hastalığı olduğu belirtildi. Nöropatik ağrıyla birlikteki şikayetler arasında yorgunluk yüzde 75.1, uykusuzluk yüzde 63.6, anksiyete yüzde 44.8, iştahsızlık yüzde 27.2 olarak tespit edildi.

Yaşlı hastaların yüzde 31.1'inde düşme öyküsü olduğu öğrenildi. Ağrının en şiddetli olduğu bölgeler arasında ilk sırada bel ağrıları, daha sonra sırası ile ayak, ayak bileği ve diz ağrılarının geldiği kaydedildi.

"NÖROPATİK AĞRIYI ÖZGÜN OLARAK ELE ALAN İLK ARAŞTIRMA"

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi (GEBAM) Müdürü Prof. Dr. Yeşim Kutsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarının yaşlılardaki nöropatik ağrıyı özgün olarak ele alan ilk araştırma olduğunu bildirdi.

Türkiye'de 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki payının 2013'te yüzde 7,7'ye yükseldiğini ifade eden Kutsal, 65 yaş ve üzeri nüfusun 5 milyon 891 bin 94 kişi olduğunu söyledi.

Yaşlanma ile ağrı sıklığında artış olduğunu belirten Kutsal, şunları kaydetti:

"Ağrı şikayeti olan 65 yaş üzeri yaşlılarda nöropatik ağrı sıklığı yüzde 52.5 oranında saptandı. Kadınlarda, eğitim düzeyi düşük olanlarda, hareketsiz yaşayanlarda, romatizmal-endokrin hastalığı olanlarda ve çoklu ilaç kullananlarda nöropatik ağrı daha sık görüldü.

Ağrı nedeniyle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvuran yaşlıların yarıdan fazlasında nöropatik ağrı saptandı. Diğer ağrılardan farklı bir mekanizma ile ortaya çıkan bu sorunun hekimlerce göz önünde bulundurulması gerekiyor."

Kutsal, yaşlıların yaşamlarını olumsuz etkileyen nöropatik ağrının erken dönemde tanınması ve etkin tedavisinin önem taşıdığını sözlerine ekledi.