BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Tek amaç sınavların olmadığı bir sistem

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, FATİH Projesi'nin eğitim sistemine katkılarını değerlendirdi. Hedef sınavsız bir eğitim sistemi...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, tabletlerde ve etkileşimli tahtalarda FATİH Sınıf Yönetim Yazılımı’nın geliştirildiğini belirterek, bunun orta vadede sınavların kaldırılarak ders içi başarıları esas alan bir sistemin oturtulmasına yardımcı olacağını söyledi.

Avcı, Congresium’da dün düzenlenen Eğitimde FATİH Projesi Tablet Dağıtım Töreni’nde konuştu. Bugüne kadar binlerce tablet bilgisayarı öğrencilerle buluşturduklarını anlatan Avcı, mart sonuna kadar bu sayının 675 bini bulacağını bildirdi.

Proje kapsamında sınıfların akıllı tahtalarla donatıldığını, binlerce kilometrelik ağ altyapısının kurulduğunu, ağ altyapısına ulaşılamayan kırsal bölgeler gözden çıkarılmadan 4 bin okula uydu bağlantısı yapıldığını dile getirdi. Avcı, “Toplamda 500 bin dersliğimizin hepsinde etkileşimli tahta bulunacak ve 50 bin okulumuzun hepsi internet bağlantısına sahip olacak. Bütün okullarımızdaki öğretmenlerimize, ortaokul ve lisedeki öğrencilerimize toplam 10 milyondan fazla tablet bilgisayarı ve her okulumuza çok fonksiyonlu fotokopi makinelerini dağıtacağız” dedi.

Bakan Avcı, FATİH Projesi’nde en çok bunların bilindiğini ancak projeyi çok önemli ve özel kılanın çocuklara, öğretmenlere ve okullara sağlanan araç gereç olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

Projede görev alan arkadaşlarımız en başta eğitim içeriği olmak üzere projenin başarısı için gereken emek-yoğun bileşenler konusunda olağanüstü çaba harcadılar, harcıyorlar. Bu kapsamda Eğitim Bilişim Ağı EBA’yı kurup geliştirdiler. Şimdiye kadar EBA bünyesinde 5 binden fazla ders anlatım ve tanıtım videosu, kazanımlara yönelik 3 binden fazla sesli metin, 50 binden fazla görsel malzeme, binden fazla dergi, bin 500’e yakın kitap yayımlandı. Ayrıca 11 kamu portalı, öğretmen ve öğrenciler için 43 eğitim portalı ve özellikle öğretmenlerimize özgü 27 portal oluşturuldu.

Bunların yanı sıra 2 bin 222 haber de EBA üzerinden yayımlandı. Dünya çapında kullanılan eğitim kaynakları bulut teknolojisiyle EBA içeriği olarak öğretmen ve öğrencilerimizin kullanımına sunuldu. Teknolojinin beklenen sonuçları verebilmesi için eğitim ortamı da bütünüyle değişecek. Anlayışların da bu değişime uyum sağlaması gerektiği bilincindeyiz. Tabletlerde ve etkileşimli tahtalarda yer alan ‘FATİH Sınıf Yönetim Yazılımı’na geliştirdik. Öğretmenlerimiz bu yazılım yardımıyla istedikleri derslerin istedikleri süreçlerini dijital ortama aktararak öğrencileriyle paylaşabilecek. Hazırladıkları soruları öğrencilerine gönderip küçük sınavlar yapabilecek, onlarla ihtiyaç duydukları süre boyunca temas içinde kalarak, gerekli gördükleri malzemeyi paylaşabilecekler. Bu da orta vadede sınavları kaldırarak, ders içi başarıları esas alan bir sistemi oturtmamız konusunda bize çok yardımcı olacak.

HEPSİNİ BİZİM UZMANLARIMIZ YAPIYOR

FATİH Projesi’nin en öncelikle hedefi öğretmenlerin işlerini daha iyi yapabilmesi için imkan sağlamaktır. Proje, öğretmenlere bugüne kadar hayal bile edemedikleri fırsatlar ve imkanlar sağlayacak. Coğrafi karar destek sistemi, kimlik yönetim sistemi, veri merkezi, çağrı merkezrleri, lokal sunucular, MMS sistemi, karar destek sistemi, e-posta, sınıf yönetimi, EBA portal, EBA market, bulut hesabı, ödev paylaşımı, bireysel üretim materyalleri, içerik geliştirme stüdyosu gibi sistemler de geliştirildi. Şunu da gururla ifade edeyim bunların hepsini bizim uzmanlarımız, bizim öğretmenlerimiz yapıyor. Bunların birçoğu için yurtdışından yazılım edinilmesi imkanı vardı. Ancak gençlerimiz kolaya kaçmadılar ve zoru seçtiler. Projenin sadece bir başlangıç olduğunu, zamanla geliştirilmesi gerektiğini bildiklerinden süreç içinde ihtiyaç duyulabilecek bütün bilginin Türkiye’de birikmesi amacıyla her şeyi ülkemizin imkanlarıyla yapmaya özen gösterdiler. Günümüzde en önemli toplumsal kaynağın insan olduğu zaten biliniyor. 12 yıllık Ak Parti icraatının temeli de insandır. Kendi insanımıza güvenerek ve o potansiyeli harekete geçirerek, kendi insanımaza hizmet etmek şiarıyla hareket ettik. Bugün burada 12 yılık icraat tacına belki de en değerli taşı ekliyoruz. Çocuklarımızı Hazreti Ali’nin buyurduğu gibi ‘onların çağına hazırlamak için’ hazırlanmış bir projeyi yaygınlaştırmaya başlıyoruz. Bugüne kadar gelişmiş ülkelerin insanlarının sahip olduğu imkanlara kavuşulması için çok şey yapıldı. Bugünse çocuklarımız gelişmiş ülkelerdeki akranlarının bile sahip olmadığı imkanlara kavuşuyorlar. Cumhuriyetimizi kuranların hayallerini gerçekleştiriyor, takip eden değil takip edilecek bir ülke olma konusunda çok önemli adımlar atıyoruz. Bu proje, bütün bir Cumhuriyet tarihinin birikiminin ve iddiasının eseridir

ÖZAL'IN HAYALİ

Sayın Başbakanım size ayrıca ve özellikle teşekkür ediyorum. Bundan 25 yıl önce merhum Turgut Özal, 18 Temmuz 1988’de 12. Milli Eğitim Şurası’nın açılışında yaptığı konuşmada, ‘bilgisayarın göze ve kulağa hitap eden modern eğitim araçları, okullarımızda kullanılır hale getirilecektir. Hükümet programımızda eğitim ve öğretimde 1 milyon bilgisayar kullanılması hedef alınmıştır’ dediği zaman genç bir bakan müşaviri olarak çok heyecanlanmıştım. Aynı heyecanla dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel’in talimatıyla Avrupa Konseyi 16. Eğitim Bakanları Daimi Konferansı’na sunulmak üzere Enformasyon Toplumu ve Eğitim Sistemlerine Etkileri başlıklı Türkiye ulusal raporunu hazırlamıştım.

Ne yazık ki Sayın Özal’ın vefatı ve onu izleyen koalisyonlar döneminde bu hayati proje de kendisine sahip çıkacak güçlü bir siyasi iradeyi bekledi. Size bu yüzden ayrıca ve özellike teşekkür ediyorum. Sadece Milli Eğitim Bakanı olarak değil merhum Özal’ın eğitime bir milyon bilgisayar hayalini 10 misli katlayarak hayata geçirdiğiniz için eski bir Başbakan Müşaviri olarak da teşekkür ediyorum. Bugün Mili Eğitim Bakanı olarak FATİH Projesi’ni başlatan ve desteğini hiç esirgemeyen siyasi iradenin başı olan size, bütün çocuklarımız ve öğretmenlerimiz adına teşekkür ediyorum.

Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, eski Milli Eğitim Bakanları Nimet Baş, Ömer Dinçer, Vehbi Dinçerler ve Hasan Celal Güzel, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Salih Kapusuz ile milletvekilleri de katıldı.