BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.241,64
HABER /  GÜNCEL

Uzayda namaz kılan ilk astronottan ilginç öneri

Uzayda namaz kılan ilk astronot Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, üstün zekalı çocuklarla bir araya geldi. Shukor, “Daha iyi bir yönetim için siy...

Abone ol

Uzayda namaz kılan ilk astronot Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, üstün zekalı çocuklarla bir araya geldi. Shukor, “Daha iyi bir yönetim için siyasetçilerin, politikacıların hepsinin uzaya gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Yaşları 5-12 arasında değişen üstün zekalı çocuklar ve aileleri, Tüm Üstün Zekalılar Derneği’nin (TÜZDER) İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ‘Üstün Zekalılarla Üstün Ufuklara’ konulu sempozyuma katıldı. Sempozyumun onur konuğu, uzayda namaz kılan Malezyalı astronot ortopedi uzmanı Dr. Sheikh Muszaphar Shukor oldu. İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirilen sempozyumda Shukor, uzayın keşfinden bahsetti.
Sempozyumun ardından basın toplantısında konuşan astronot Sheikh Muszaphar Shukor, kendisinin üstün zekalı olup olmadığı yönündeki sorulara, “Ben üstün zekalı bir çocuk değildim ama hatırladığım kadarıyla 10 yaşında gökyüzüne bakardım. Merak ederdim gökyüzünü, uzay filmlerine çok ilgiliydim. Her zaman Türk öğrencilerinin de böyle bir tutkuya sahip olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Uzaya çıktıktan sonra dünyaya, hayata karşı bakış açılarının değiştiğini söyleyen Shukor, “Artık her şeyi sorun haline getirmiyorum, evrensel sorunları kafama takmaya başladım. Açlıktan ölen çocuklar, savaştan ölen çocuklar, kadınların çektiği acılar olsun bunlara daha fazla odaklanıyorum. Yani evrensel sorunlar üzerine yoğunlaştım. Bu yüzden siyasetçilerin, politikacıların hepsinin uzaya gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum. Oraya gittiklerinde gözleri açılır” dedi.

“UZAYDA 5 VAKİT NAMAZ KILDIM”
Uzaydan ayrılmaya yakın uzayda ezan sesini duyduğunu, 5 vakit namazını da kıldığını söyleyen Sheikh Muszaphar Shukor, “Ezan sesini duyduğumda çok şaşırdım. Çevremdekiler çok şaşırdılar. Belki bilmedikleri için duymamış olabilirler ama dediğim gibi Allah’ın büyüklüğünü orada hissettim. Tekrar gitmek istiyorum. Elimden gelen çabayı göstereceğim. Uzay serüveninden sonra bazı arkadaşlarımızla bir araya gelip, ‘Uzayda nasıl namaz kılınır?’ ile ilgili Müslümanlara yönelik bir kılavuz hazırladık” dedi.
Astronotla tanıştıkları için bilime olan sevgilerinin artığını söyleyen çocuklar ise, “Anlatılmaz yaşanır denir ya şu anda öyle bir duygudayım. Uzay çok garip bir yer ama her şey bir uyum ve düzen içerisinde. Orayı çok merak ediyorum” şeklinde konuştu.

PROJELER ASTRONOT SHUKOR’U ŞAŞIRTTI
Toplantının ardından astronot Sheikh Muszaphar Shukor, üstün zekalı çocukların robotik uygulamalarını, astronomi, bilim gibi farklı projelerini inceledi. Öğretmeniyle birlikte Shukor’a projesini anlatan 14 yaşındaki Bünyemin Tuğrul Kocabaş, abisi hastanedeyken annesinin etrafa dokunmaması gerektiğini söylemesi üzerine yaptığını araştırmaları sonucunda, ’Sulu bakteri sevmeyen kaplama malzemesi sentezi’ adı altında bakteri ve su tutmayan kağıt havlu hayata geçirdiğini dile getirdi.
Bunun üzerine bütün çocukların çok zeki olduğunu söyleyen Dr. Sheikh Muszaphar Shukor’un, “Bu çocuklar, doğru yönlendirmeler olursa birer dahi olacak. Gördüğüm kadarıyla da Türkiye’de uzaya karşı çok ilgi var. Bu noktada bilime, uzaya olan tutku tabii ki de hükümete düşüyor” dedi.

ÜSTÜN ZEKALILARIN 3 TEMEL ÖZELLİĞİ
TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun, üstün yetenekli çocukların genel ve özel yetenek, sıra dışı düşünme yeteneği ve motivasyon olmak üzere 3 tane özelliklere sahip olması gerektiğini söyleyerek, çocukları üstün zekalı olarak tanımlamamız için bunlardan birinde yüzde 85 başarı sağlaması gerektiğini belirtti.
Üstün zekalıların temel sorunlarını da göz ardı etmemek gerektiğini söyleyen Coşkun, “Üstün zekalı çocuklar günümüzde ne yazık ki kendi zeka düzeylerindeki akranlarıyla aynı ortamda buluşturulmadığı için aldıkları eğitimi yeterli görmüyor, tepkilerini kendilerini dış dünyaya kapatarak veriyorlar” dedi.
Toplantının ardından çocuklar astronot Sheikh Muszaphar Shukor ile selfie çektirmeyi de ihmal etmedi.
(İHA)