BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'yi paraya boğacak rezerv bulundu

Eskişehir Sivrihisar'daki maden sahasında yılda 1 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahip nadir toprak elementleri rezervi bulundu

Abone ol

Bilgisayar ve cep telefonu gibi elektronik cihazların yapımında kullanılan madenin üretim ihalesine 26 şirket başvurdu. Nadir toprak elementleri olarak adlandırılan, bilgisayar ve cep telefonları ile güçlü akülerin üretimi başta olmak üzere elektronik sektörünün hammaddesi olan yeni maden rezervi, Türkiye ekonomisine yılda 1 milyar dolar kazandıracak.

Zaman gazetesinin Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre  Türkiye'nin nadir toprak elementi rezervi bugünkü piyasa değeri üzerinden milyarlarca doları buluyor. Japonya'nın okyanus altında maden araması başlattığına vurgu yapan yetkililer, "Pasifik Okyanusu'nda milyarlarca dolarlık projelerle maden aranıyor. Biz ise 1959'da keşfedilen sahada 1 milyon ton nadir toprak elementi olduğunu tespit ettik" değerlendirmesini yaptı.

Nadir toprak elementlerinin dünyadaki rezervleri Rusya ve Çin'de bulunuyor. Nadir toprak elementinin başlıca kullanım alanları şöyle: Elektronik sektörü, bilgisayar donanımı, elektronik hafızalar, nükleer alanda kontrol çubukları, yanabilir zehirler, radyoaktif güç kaynağı, dedektör imalatı, demir çelik, alaşımlar, cam, seramik, aydınlatma, kimya ve mücevher.