BIST 9.771
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.455,98
HABER /  DÜNYA

THY’nin yeni kargo binası açıldı

Türk Hava Yolları’nın (THY) Atatürk Havalimanı’nda yaptığı yeni kargo binası, törenle hizmete açıldı. <br/>Yeni kargo binasının açılış tören...

Abone ol

Türk Hava Yolları’nın (THY) Atatürk Havalimanı’nda yaptığı yeni kargo binası, törenle hizmete açıldı.
Yeni kargo binasının açılış törenine THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil ve THY yetkilileri ile çok sayıda kişi katıldı. Yeni kargo binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada gelecekte Türk sivil havacılığının trendine bakıldığında yeni bir havalimanın ihtiyaç olduğunu söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “Atatürk Havalimanı’nın iyi bir yönetim örneği gösterilerek, dünyanın en iyi yönetilen işletilen, çalışanlarının da o derece profesyonel olan bir havalimanı haline geldiğini ifade ederek, "Bugün baktığımızda şartlara rağmen, THY ile diğer havayolları şirketlerinde gerçekten iyi bir durumdayız. Kaza oranlarına baktığımızda yine aynı durumdayız. Hizmet kalitesinde ise mükemmel bir kalitemiz var" diye konuştu. Kargomuz, 20 bin metrekarede hizmet veren fakat hizmet kalitesi çok düşük, profesyonel ekipler tarafından yönetilmeyen, birçok kargonun kaybolduğu veya bozulduğu bir durumdaydı. Tabii ki 2002-2003’de yeni yönetimin gelmesiyle ilk planladığımız şey, THY büyük bir şirket olacaksa sadece yolcuda değil, kargoda da büyük olmak zorunluluğuydu. Çünkü uçak altı kargo taşımacılığı dediğimiz zaman zaten uçaklarınız faaliyet gösteriyor. Bunu destekleyecek tarifeli sefer yapan bir kargo uçak filonuzun da olması gerekiyordu. 2003 yılında aldığımız kararla kargo uçaklarını filoya katma kararı aldık. Bu çerçevede 310 uçaklarımızın değişimiyle yolcu uçaklarımızı kargoya çevirdik" dedi.
Gelinen noktada Atatürk Havalimanı’nın büyüyen kargo operasyonunun çevrilmesinde çok yetersiz kaldığı bir ortama ulaştıklarını söyleyen Topçu, "2002 yılı sonu itibariyle 120 bin ton taşıdığımız kargo artık 450 bin ton oldu. Bugün itibariyle 850 milyon dolar gelirimiz var. Bu da toplam gelirlerimiz için de yüzde 7-8 civarında bir oran oluşturuyor. Bu oranı arttırmak istiyoruz. Çünkü bizim iki ana kalemimiz var. Bir yolcudan para kazanmak bir de kargodan para kazanmaktır" dedi.
Transit yolcuda dünya liderliğine oynadıklarını söyleyen THY Genel Müdürü Temel Kotil ise, “Yurtdışı yolcularının yarısı transit kargoda bu oran daha fazladır. Arkadaşlarımız Afrika’dan getirdikleri çiçekleri, Amsterdam veya Brüksel borsalarına aynı günde yetiştiriyorlar. Kargo bu demek oluyor. Uzakdoğu’dan getirdiklerimizi her tarafa yetiştiriyoruz. Biz Japonya’ya çok taze balık da taşıyoruz. Kargo taşımacılığından elde edilen gelirin, toplam gelire oranının yüzde 15’ çıkarmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
Atatürk Havalimanı’nda yapılan THY’nin yeni kargo binası 10 bin 500 metrekarelik alandan oluşuyor. Ayrıca ilave alan içinde 5 adet soğuk hava deposu, soğuk hava depolama alanın ise 700 metrekare olduğu ifade edildi. Turkish Cargo, THY’ye ait 233 yolcu uçağı ile 239 destinasyona kargo nakilleri yaparken, 10 adet kargo uçağı ile de dünya genelinde 47 noktaya tarifeli kargo seferleri düzenliyor.
(İHA)