BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,61
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

SONAR'dan daha neler dedirten referandum anketi sonucu

SONAR'ın yayınladığı en son referandum anketi sonuçları yayınlandı. Anket yapılacak seçmeni konuşturmayı başaramayan SONAR işi seçmenin 'niyetini' okumakta buldu. Niyet okumasıyla yapılan anketin sonuçlarına göre yüzde 51 hayır çıktı.

Abone ol

SONAR anket değil niyet okuması yaptı. Hiçbir bilimsel veriye dayanmayan sonuçları da kamuoyuna açıkladı. Bir de anket sonuçlarına akıl almaz bir dipnot eklediler.

SONAR, 10-24 Mart tarihleri arasında 26 ilde 5 bin seçmenle yüz yüze ve telefonla görüşme yaptı. Görüşmelerde seçmenlere "16 Nisan 2017 referandumunda oy tercihleri" soruldu. SONAR'ın yayınladığı anket sonuçlarına göre 'evet' oyları yüzde 49, 'hayır' oyları yüzde 51 çıktı.

DİPNOTLA GEÇİŞTİRDİLER

Anket sonuçlarında buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak ankete eklenen bir dipnot görenlere 'yok artık' dedirtti. Dipnotta SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı'nın anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmesi yer alıyordu. Hakan Bayrakçı, ankete katılan 'kararsız' seçmenin durumunu analiz etmek isterken aslında bir skandalı da itiraf etti. SONAR ankette konuşturmayı başaramadığı seçmenin 'niyetini' okuyup anket diye yayınladı. 

İşte Hakan Bayrakçı'nın skandal açıklaması:

"Kararsızlar ve görüşünü belirtmeyenlerin, yüz yüze anket yapılırken, ifadeleri ve tutumları incelenmiş ve bu kişilerin daha çok 'Hayır' eğilimlerini söylemeye çekinen vatandaşlar olduğu saptanmıştır."

SONUÇLAR NİYETE GÖRE BELİRLENDİ

Açıklamada anket sonuçlarının belirlenmesine ilişkin ise şöyle denildi:

"Yapılan çok yönlü analizlerden sonra sonuç hakkında nihai kanaate ulaşılmıştır."