BIST 10.919
DOLAR 42,51
EURO 49,60
ALTIN 5.768,96
HABER /  SAĞLIK

Tıpta çığır açıldı! Ispanaktan insan kalbi ürettiler

Tıp dünyası bu gelişmeyi konuşuyor. Bitkilerden organ üretme yolunda çığır açıldı. Ispanak yapraklarından bir insan kalbinin dokusu elde edildi. Organ yetiştirme çiftlikleri mi geliyor?

Abone ol

Amerikalı bilim insanları, bitkilerden organ üretme çalışmalarında çığır açan bir gelişme imza atarak ıspanak yaprağını çalışan bir insan kalbi dokusuna çevirdiler.

 Massachusetts’teki Worcester Politeknik Enstitüsü (Massachusetts) araştırmacıları, nakil bekleyen hastalara bitkilerden organ üretme çalışmasında çığır açtı.

Tıpta çığır açıldı! Ispanaktan insan kalbi ürettiler - Resim: 0Araştırmacılar, ıspanak yaprağını 7 günde çalışan bir insan kalbi dokusuna çevirmeyi başardı. Yapraktaki hücreler vasıtasıyla da insan kan hücrelerine benzeyen sıvı ve mikro boncuklar gönderen araştırma ekibi, sonrasında ıspanak hücrelerini insan hücrelerine tohumladı.

Tıpta çığır açıldı! Ispanaktan insan kalbi ürettiler - Resim: 1Bu çalışmanın olumlu sonuçlar vermesi, ıspanağın çok yaygın bir bitki olması nedeniyle de araştırmacıları ayrıca sevindirdi.

Tıpta çığır açıldı! Ispanaktan insan kalbi ürettiler - Resim: 2Worcester Politeknik Enstitüsü’nde biyomedikal mühendisliği profesörü Glenn Gaudette, “Hâlâ yapacak çok işimiz var, ancak bugüne kadar yaptığımız çalışmalar içinde bu çok umut verici oldu. Çiftçilerin binlerce yıldır topladığı bitkiler doku mühendisliğinde kullanılmak üzere bir dizi problemi çözebilir” dedi.
Tıpta çığır açıldı! Ispanaktan insan kalbi ürettiler - Resim: 3