BIST 9.882
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.449,64
HABER /  MEDYA

Sırrı Süreyya Önder neden Kandil'e gitmedi?

HDP heyeti, hükümetin Öcalan'ın taslağındaki bazı talepleri kabul etmemesiyle acilen Kandil ile görüşmete gitti fakat Sırrı Süreyya Önder gidenler arasında yer almadı. Peki Önder Kandil'e neden gitmedi, işte yanıtı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Hükümetin, Öcalan'ın çözüm sürecindeki taleplerinin yer aldığı taslakta, kamu düzeni sağlanması şartı getirmesiyle “yasal zeminde tutanaklı-imzalı görüşme yöntemi”; “geri çekilmeyle ilgili yasal düzenlemeler” ve “demokratik özerklik talebine” karşı çıkması sonucu, Kandil’in acil çağrısı üzerine HDP heyeti KCK yöneticileriyle görüştü.  

BULDAN, BALUKEN, DİCLE BÜTÜN PROGRAMLARINI KANDİL İÇİN İPTAL ETTİLER!

Akdoğan ile önceki gün görüşen HDP heyeti görüşmeden uzlaşmaya varılamadığı sonucunu Kandil’e aktardı. Kandil’in bunun üzerine heyeti acilen görüşmeye çağırması üzerine heyette yer alan Pervin Buldan; Brüksel programını iptal ederken, İdris Baluken de bugün TBMM’deki bütçe konuşmasını başka bir kişiye devretti.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER NEDEN GİTMEDİ?

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’yle birlikte Buldan ve Baluken önceki gece acilen uçakla Erbil’e giderken, Sırrı Süreyya Önder Kandil’e gitmedi. 

"UÇAKTAN KORKUYOR"

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Sırrı Süreyya Önder'in Kandil'e gitmeme sebebinin 'uçak korkusu' olduğunu ileri sürdü. Karayoluyla seyahat etmeyi tercih eden Sırrı Süreyya Önder'in, acil görüşme çağrısı nedeniyle zamanlama kaygısından kaynaklı olarak gidemediğini ifade etti.

Abdülkadir Selvi, çözüm sürecini yöneten AK Parti ve HDP'den, bir zamanların "Demirel ile İnönü DYP-SHP koalisyon hükümeti" modelindeki gibi olmasa bile iki parti arasında ilişkilerin artık farklı bir düzlemde ilerleyeceğini düşündüğünü fakat tam tersinin gerçekleştiiğini; çözüm sürecini yürüten iki parti değil sanki cephede savaş veren iki unsur gibi hareket ettiklerini ifade etti.

"DEMİRTAŞ 'SOKAKLAR' DEYİNCE AKLA 6-8 EKİM OLAYLARI GELİYOR"

Çözüm sürecinin çok farklı ilerlediğini dile getiren Selvi, Demirtaş’ın gündemde bomba etkisi yaratan ”İç güvenlik paketini sokakta engelleriz” sözlerinin 6-8 Ekim olaylarındaki rolünü tekrar hatırlattığını, Başbakan Davutoğlu’nun da bu sebeple “Sokaklara çağrıda bulunuyorsa dökülecek her kandan Demirtaş sorumludur” sözlerinin bir karşılığı olduğunu, zira 'Selahattin Demirtaş sokaklar deyince 51 kişinin vahşice katledildiği, şehirlerin yağmalandığı 6-8 Ekim olaylarının gündeme geldiği'ni dile getirdi.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

Bu çözüm süreci tuhaf bir şey. Selahattin Demirtaş bu açıklamaları yaparken, Başbakan Davutoğlu onu akacak kanın sorumlusu olarak ilan ederken, çözümden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la görüşen HDP heyeti, Ankara’nın mutabık kaldığı ”Yol Haritası”nı görüşmek üzere Kandil’deydi. Öylesine hızlı hareket edildi ki, uçak korkusu nedeniyle karayolunu kullandığı için Sırrı Süreyya Önder heyette yer almadı.

(...)

Eğer yeni bir sabotaj sürece zarar vermezse, eğer Kandil kabul edilemez şartlar ileri sürmezse, Çözüm treni tekrar rayların üzerinde ilerlemeye başladı. Bundan sonra sürecin hızlanmasına tanık olabiliriz.

ÖNDER: BU KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ...

Cumhuriyet'ten Mahmut Ucalı'nın ahberine göre, Buldan, Baluken ve Dicle acilen Kandil’e giderken, heyetin diğer üyesi Sırrı Süreyya Önder de TBMM’de bazı gazetecilere önemli açıklamalarda bulunarak; “Demokrasi köprümüz 40 yerden darbe yemiş halen ayakta tutulmaya çalışılıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz şey de bu sallantılı, çökmekte olan demokrasi köprüsünden önceki son çıkıştır. Davutoğlu’nU ben de buradan uyarayım: Bu, çözüm sürecini kurban etmek anlamını gelir” dedi.

TBMM’de bulunan güvenlik pakatine tepki gösteren Önder, “Ne değişti de birden sıkıyönetim şartları geliyor. Hükümet bir kan kaybı endişesi taşımaktadır. Yeni dönemin seçim argümanı olarak ellerinde herhangi bir şey yok. Biz HDP olarak bu enstrümanların oyuncağı olmayacağız” diye konuştu.