BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de son iki yılın en yavaş büyümesi

Ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında yıllık bazda yüzde 1,7 büyüyebildi. Piyasa beklentisi büyümenin yüzde 3 civarında olacağı yönündeydi. Büyümenin tahminlerin altında kalmasında zayıf iç talep etkili oldu.

Abone ol

Ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında yıllık bazda yüzde 1,7 büyüyebildi. Piyasa beklentisi büyümenin yüzde 3 civarında olacağı yönündeydi.

Açıklanan veriyle birlikte üçüncü çeyrek, son iki yılın da en yavaş büyümesinin gerçekleştiği çeyrek olarak da kayda geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre yılın ilk 9 aylık bölümünde yakalanan büyüme oranı yıllık bazda yüzde 2,8 olarak gerçekleşti.

Özellikle iç talebin yıllık bazda sadece yüzde 0,2 büyüyebilmesi, genel büyüme verisinin de beklenti altında kalmasına yol açtı.

Buna karşılık kamunun tüketim harcamaları yüzde 6,6 büyüdü ve ekonomiyi canlandırmada önemli bir rol üstlenmiş oldu.

İç talebin düştüğü üçüncü çeyrekte dış ticaret ise büyümeye pozitif katkı sağladı. İhracatta yüzde 8'lik büyüme yaşanırken, ithalatın büyümeye negatif katkısı yüzde 1,8'de kaldı.

Özel sektör yatırımları ise bir kez daha daraldı. Yatırımları gösteren sermaye oluşumu kalemi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,4 daraldı. Bu oran bir önceki çeyrekte de yüzde 3,5 daralmaya işaret ediyordu.

Sektörel bazda bakıldığındaysa üçüncü çeyrekte yıllık bazda daralma yaşayan tek sektör tarım oldu.

Ekonominin lokomotifi olarak görülen imalat sanayinde ise büyüme yüzde 2,2 olarak gerçekleşti.

Son dönemde iş kazalarıyla gündeme gelen madencilik sektörü ise yüzde 4,1'lik büyüme yakalamayı başardı.