BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Sığ sularda şaşıran yunuslar kurtarıldı

Filipinler'de sığ sulara gelip şaşıran yunuslar ölümden döndüler

Abone ol

İNTERNETHABER

Göç dönemlerinde Filipinlerin sığ sularına kadar gelen yunus sürüleri şaşkınlıktan karaya vurdular.

Filipinlerin Manila Bay sahilinde meydana gelen olayda 200'ün üzerinde olan yunuslar, gönüllüler ve balıkçılar tarafından derin sulara geri gönderildi.

Balıkçılar ve köylüler göğüslerine kadar gelen kısımda sıkışan yunusları, elleriyle sararak ve kucaklayarak derin kısımlara itmeye çalıştılar. 20'den fazla balıkçı botu da kurtarma çalışmalarına katılarak, yunusları derin sulara çekmeye çalıştı.

Bureau Balıkçılık ve Su Kaynakları Müdürü Malcolm Sarmiento, denizde meydana geldiği düşünülen bir depremin yunusları etkilemiş olabileceğini söyledi. Sarmiento, derinlerde ilerlerken şayet bir deprem meydana gelmişse, bunun yunus balıklarının kulak zarlarını etkileyeceğini ve bu nedenle de balıkların şaşkınlık ve sersemlikten sığ sulara kadar ilerlemiş olabileceklerini söyledi.

Bir diğer ihtimal olarak da, sürünün hasta ya da yaralı bir lideri takip etmiş olabileceği söylendi.

Pilar ve Orion kasabaları arasında, yaklaşık bir deniz mili mesafesi olan alanı yüzdükleri söylenen yunus balıklarından üçünün ölü olarak bulunduğu da verilen bilgiler arasında.

Ölü bulunan yunuslardan ikisinin yetişkin dişi olduğu, dişilerden birinin de hamile olduğu, üçüncü yunusun ise yavru bir erkek olduğunu belirtti yetkililer. Yetişkin dişilerin kulak zarlarındaki hasar nedeniyle öldüğü tespit edildi.

Kavun-kafalı yunus denilen bu türün sayılarının az olduğu, gelecekte nesli tükenmiş türler arasında yer alabileceğini belirten yetkililer, bu durum nedeniyle çok üzgün olduklarını söylediler.

Yetkililer ayrıca, göç mevsimi boyunca kıyılarda, balıkçılar ve gönüllülerden oluşan bir kaç ekibin sürekli bulunacağını ve böylesi durumları ve ölümleri engellemek için önlem alacaklarını da eklediler.