BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sağlıklı yaşamın sırları

Sağlıklı yaşamın sırrı ne? Herkes Mehmet Öz'ün sağlık reçetesini konuşuyor. Kendisine bir kez daha kulak veriyoruz.

Abone ol Time dergisi tarafından 2008 yılında dünyanın en etkili 100 ismi arasına seçilen Doktor Mehmet Öz, A'dan Z'ye merak ettiğiniz her şeyi cnnturk.com'dan Hande Atay Alam'a anlattı. Ünlü kalp cerrahı sağlıklı yaşamla ilgili merak edilenleri sıraladı.

GÜNDE ON BİN ADIM ŞART

Sağlıklı yaşamak için birkaç mühim şey var. Bazı ülkelere baktığımız zaman mesela 100 yaşına kadar yaşayan insanlar var. Onların neler yaptıklarını ölçtüğümüz zaman birinci yaptıkları şey adım atmak, yürümek…
 
Gördüğünüz gibi adım atan, adımları tutan bir cihaz var kemerimde, bunlar çok ucuz… Niye kullanıyorum bunları, çünkü kaç adım attığımı ölçebiliyorum. Günde 10 bin adım atman şart.
 
Ortalama bir Türk 3 ile 5 bin adım atıyor. Daha fazla hareket ederseniz hem kalori sarfedersiniz, kilo almazsınız hem de adelelerinizi çalıştırırsınız. Düşünün ki bir adale yağa nazaran elli misli daha fazla kalori yakıyor. Onun için adale varsa vücudunuz yağlanmaz. Aynı şekilde insanlar spor yaparak kilo kaybetmelerini kolaylaştırırlar.

HER SABAH YOGA VE 100 ŞINAV ÇEKİYORUM
 
İkincisi esnek olmak için yoga. Ben her sabah kalktığım zaman yogamı yapıyorum. Birde onunla beraber 100 tane şınav çekiyorum. Ve bu benim sabahki spor programım. Akşamları koşuyorum. 
 
AKŞAM YARIM SAAT SPOR

Sabah sporu daha çok uyanmak için… 7 dakika sürüyor, daha fazla değil. Herkesin yapabileceği şey, bir de şınavlarım var o kadar. Başka hiçbir şey yapmıyorum. Bir haftanın dört gününde ilave olarak işten geldiğim zaman yarım saat 45 dakika spor yapıyorum.
 
BARFİKS VE MEKİK ÇEKİYORUM

Hava güzelse dışarıda değilse evde koşuyorum. Bir de barfiks yapıyorum ve mekik çekiyorum. Çok da basit bir program…
 
İlave bir şey yapmak istemiyorum çünkü vakit kaybetmek istemiyorum. Eğer yarım saat vaktim varsa yarım saat spor yapmak istiyorum. Kendi vücudumu bir halter cihazı olarak kabul ediyorum. Yani şınav, barfiks, bütün bunlar için kendi vücudumu kullanıyorum. Ki ilave olarak ağırlık taşımak gerekmiyor yanımda. Daha da büyük olmak istemiyorum zaten.
 
MEYVE VE SEBZE YİYİN

Birincisi topraktan çıktığı zaman bu yemekler aynı şekilde ağzınıza girmeli. Yani meyve sebze, diğer buna benzer hakiki yemekler mühim bizim için… Kaloriyi saymayın. Eğer perhiz yapacaksanız yediğinizin miktarını saymayın, besin miktarını sayın. Çünkü beyin besin ölçüyor, kalori değil.
 
Onun için beyaz ekmek veya şeker yerseniz içinde besin olmadığı için beyin bunları kabul etmez. İlave olarak daha çok besin dolması için yemek ister.

BALIK VE CEVİZ MÜHİM
 
Örnek olarak balık çok mühim, ceviz mühim. İkisinin içinde de omega 3 yağı var. Meyvelerin ve sebzelerin içinde önemli olan vitaminlar var. A, B, C, D, E... Bütün vitaminler var.
 
BEYAZ ŞEKER VE BEYAZ EKMEKTEN UZAN DURUN

Onun için hakiki yemekleri yerseniz eğer iştahınız kalmışsa, diğerlerini de yiyebilirsiniz fakat beyaz ekmek, beyaz şeker, bunun gibi beyaz yemeklerin hiç bir yararı yok sağlınız için…
 
Alacaksanız az miktarda alın. Onun dışında yemeklerinize salatayla başlayın, içine sirke zeytinyağı katın. Bunların hepsi sağlıklı, istediğiniz kadar yiyebilirsiniz...

BİBER DOMATES YİYİN

Biraz da beyaz peynir, biber, domates. Domatesin içinde likopen diye bir madde var, hem bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir hem de sizi güneşe karşı korur. 
 
Beyaz pilavın yerine daha lifli pilavlar varsa daha faydalı sizin için, bağırsaklarınız için… Ana yemeklerde az miktar et, çok değil, biraz balık biraz sebze…

ETE İTİBAR GÖSTERMEYİN

Beyaz ve kırmızı etin arasındaki fark çok az… Bir de tabi çevresel nedenlerle bizim için et yemek hiç iyi değil. Hayvanları büyütmek için su harcıyoruz, benzin harcıyoruz, yemek veriyoruz bu hayvanlara o yüzden genel olarak insanlar için pek faydalı bir şey değil.

TATLININ FAYDASI YOK

Bence tatlıların hiçbir rolleri yok! Çünkü biyolojik yönden maksatsız ve mantıksız bir hareket, çünkü tatlı yediğiniz zaman yemeklerin sonunda vücuttaki insülin miktarını fazlalaştırıyorsunuz.
 
Bu hormonun vazifesi yağ toplamak, onun için yemekten sonra şeker yediğin zaman insülin fazlalaşıyor ve bütün yediğin yemekleri yağ olarak vücuda yapıştırıyorsunuz ve vücutta kalıyor tabi…

BAKLAVA YE AMA ÇOK DEĞİL

Evet hiç baklava yok. Ama baklavaya karşı bir şeyim yok. Babamın en çok sevdiği şey baklavadır. Bende baklavayı çok seviyorum. Baklavanın içinde sağlıklı ceviz ve yağlar var. İyi yağlardan var. Ama baklava yiyeceksen yarım parça ye, ve günde 3 kere değil. Bir kez ye. O sizin için bir ödül olsun günün sonunda.

YEMEKTEN ÖNCE BİR AVUÇ CEVİZ

Birincisi öncelikle kendi biyolojilerini anlıyorlar. Mide sancıları yapan bir hormon var. Bu hormonun ismi renin. Renin miktarını düşürmek için yemek yemek lazım. Ama yemek yerken ancak 30 dakika sonra renin miktarı düşmeye başlar.
 
30 dakikanın içinde 3 öğün yemek yersiniz. Onun için sofradan kalktığınız zaman diyorsunuz ki, 'Ne kadar çok yedim ben, amma çok yedim.'
 
Daha mantıklı bir yol var. Yemekten yarım saat önce bir avuç ceviz alın veya badem, beyaz fındık farketmez.. Meyve de olabilir… Bunları yediğiniz zaman bu renin hormonu hemen düşmeye başlıyor. Yarım saat sonra sofraya oturduğun zaman iştahın kesilmiş oluyor.

TOK HİSSEDERSENİZ AZ YERSİNİZ

Aslında yemek için yer var ama hormon miktarı düşüyor. Çünkü sen ancak bir avuç yedin değil mi? Bir avucun içinde yüz tane kalori var belki, daha fazla değil.
 
Normal olarak bir yemekte 500 kalori yersiniz. Ama oturduğunuz zaman kendinizi tok hissederseniz yediğiniz miktarda az olacaktır. Hakikaten 500 kalori yersiniz, bin kalori değil, ama yine kendinizi rahat hissedeceksiniz. Bu gibi teknikler çok mühim…