BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.403,46
HABER /  GÜNCEL

Düşük faizle para satıyor!

Bu kuyumcularda bir tane bile altın yok. Sadece isimleri kuyumcu. Çünkü onlar kredi kartıyla başka bir uyanıklık yolu bulmuşlar...

Abone ol

Kredi kartıyla yapılan bir "tefecilik" de Şanlıurfa'da ortaya çıktı. Kuyumcu adı altında iş yapan dükkanlar aslında altın değil, para satıyor.

Şanlıurfa'daki kredi kartı tefeciliği şöyle gerçekleşiyor. Üzerinde kuyumcu yazan bir dükkana giriyorsunuz. Siz altın almış gibi görünüyorsunuz, o da altın satmış gibi... Ama ne hikmetse içeride tek bir altına bile rastlanmıyor bu dükkanlarda...

ALTIN SATMIŞ GİBİ PARA SATILIYOR

Vezneye gidip ihtiyacınız olan parayı söylüyorsunuz. Mesela 1000 YTL...

Faiz tutarı kuyumcudan kuyumcuya değişiyor. En düşük aylık faiz yüzde 1... Yüzde 2.6'ya kadar çıkıyor bu rakam...

"Kuyumcu" hemen faizini hesaplıyor. Diyelim, en düşük faizle hesaplamış olsun: Kredi kartınızdan 1010 lira çekiyor, size de nakit olarak 1000 lirayı taktim ediyor... Kuyumcu eğer parayı bankadan bir ay sonra alırsa hiç komisyon ödemeden 10 lirayı kazanıyor. Ertesi gün alırsa kesilen komisyon nedeniyle ona 8.2 YTL kalıyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Sizin bundan kazancınız ne? Eğer bu parayı kredi kartından nakit olarak çekseydiniz, banka size günlük faiz işletecekti. Bu da aylık ortalama yüzde 4,5 faiz demek oluyor. Ayrıca banka yüzde 3,5 da nakit çekim ücreti alıyor. Yani 1000 lira için ortalama 1080 lira civarında bir para ödeyecektiniz. Ancak parayı alışveriş yapmış gibi göstererek kuyumcudan aldığınzda bu faizlerin çok daha altına bir faize işiniz görülmüş oluyor. Yani bu durumda 1000 lira için sadece 10 lira faiz ödemiş oluyorsunuz.

İSTANBUL'DA DA VAR

Bu tip kuyumculara İstanbul'da Kapalıçarşı civarında da rastlanıyor. İstanbul'da bu işi sadece kuyumcular değil, gümüşçüler de yapıyor.