BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.444,37
HABER /  EKONOMİ

Rusya'nın Türkiye oyunu pahalıya patladı

RUSYA'nın Türkiye'ye yönelik yaptırımları yatırımcıları kaçırdı. Rus uçağının düşürülmesinden bu güne Rusya borsası yüzde 9 değer kaybederken, Rus Rublesi ABD Doları karşısında yüzde 3 eridi.

Abone ol

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından hızlı bir şekilde düşüşe geçen Rusya'da RTS endeksi, bugün de yüzde 1'in üzerinde değer kaybederek 23 Kasım kapanışından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 9 zarar ettirdi.

Rus yetkililerin Türkiye ile ilgili bazı ürünlere ambargo ve ekonomik sınırlama açıklamaları ile gerilimi tırmandıracak söylemleri Rus varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. 23 Kasım tarihinde günü 898 puandan tamamlayan RTS endeksi, uçağın düşürülmesinden bu yana toplam yüzde 8,7 değer kaybederek 820 puana kadar geriledi. Ruble ise dolar karşısındaki düşüşünü üst üste 7'inci işlem gününe taşıyarak, 23 Kasım'dan bu yana yüzde 3,3 değer kaybetti ve yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

YATIRIMCI RUSYA'DAN KAÇIYOR

Analistler, Rus yetkililerin ekonomik ambargo söylemlerinin hayata geçirilmesi durumunda Rusya ekonomisinin olumsuz yönde daha fazla etkileneceğini, buna ek olarak petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle Rusya'nın pay piyasalarında ve ruble üzerindeki satış baskısının devam ettiğini kaydediyor. Uçak düşürülme olayının gerçekleştiği 24 Kasım'dan bu yana TL'nin dolar karşısındaki kaybı ise yüzde 1,1 seviyesinde kaldı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de aynı dönemde yüzde 3,9 değer kaybederek 76.600 seviyelerinde dengelendi.

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜKÇE DÜŞÜYOR

Rusya ekonomisi sarsan bir diğer gelişme ise petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş. Rusya ekonomisinin temel taşı olan petroldeki düşüş Moskova'yı ekonomik krize sürüklüyor. 

Brent petrolün varil fiyatı, ABD Merkez Bankası-Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün akşamki açıklamalarının ardından 3,5 ayın en düşük seviyesi olan 42,4 dolara kadar geriledi. Yellen'ın, dün akşam Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin faiz artışına hazır hale geldiğine işaret etmesiyle dolara olan talep artarken, bu durum emtia fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı. Petrol fiyatlarında bir haftadır gözlenen düşüş eğilimi Yellen'ın açıklamalarıyla ivme kazanırken, Brent petrolün varil fiyatı 42,4 dolarla 24 Ağustos'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledikten sonra bugün gelen tepki alımlarıyla 43 doların hemen üzerinde dengelendi. Analistler, Janet Yellen'ın açıklamalarının Fed'in 15-16 Aralık tarihli toplantısında faizleri artırabileceği beklentisini güçlendirdiğini belirterek, bu durumun petrol fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirdiğini kaydediyor.