BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.434,91
HABER /  DÜNYA

Rusya'nın tek korkusu! Ya Türkiye kapatırsa...

TÜRKİYE için arka arkaya ekonomik yaptırımlar alan Rusya'nın tek bir korkusu var. Ya Türkiye boğazları Rus petrol gemilerine kapatırsa...

Abone ol

TÜRK kamuoyu 'Ya Rusya doğalgazı keserse' endişesi taşırken Rusya da "Ya Türkiye boğazları kapatırsa' korkusu çekiyor. Rusya'da medya bu yönde haberlere yoğunlaştı.

Türkiye, Rusya'nın petrol tankerlerine boğazı kapatırsa ne olur sorusuna yanıt arıyorlar.

Bu soruyu da bugün Rus petrol şirketi Transneft Başkanı Nikolay Tokarev'a yönelttiler.

Tokaraev boğazların Rus petrolü sevkiyatına kapatılması halinde alternatif sevk yolları arayacaklarını söyledi.

TÜRKİYE BOĞAZI KAPATIRSA NE OLUR?

Rusya boğazlar üzerinden gemilerle yıllık 110-115 milyon ton petrol ve petrol ürünleri sevkediyor. Türkiye Rus gemilerinin geçişine boğazı kapattığı taktirde Rusya'nın önünde çok fazla alternatif güzergah bulunmuyor.

Tokarev Türkiye'nin boğazları kapatması durumunda ancak baltıklara yönebileceklerini söyledi. Rus tankerlerinin Kazakistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin petrolünü de taşıdığını ifade eden Tokarev "Eğer sadece Rus üreticilere kısıtlama getirilirse, o halde ürünlerimizi Baltıklar'a yönlendirebiliriz. Baltıklar'daki limanlarda fazla hacme sahibiz. Ayrıca demiryolu üzerinden sevkiyat imkanı da var" dedi.

TÜRKLER DE HESAP YAPMAYI BİLİYOR

Türkiye'nin boğazları petrol gemilerine kapatması halinde yıllık kaybının 440 milyon doları bulacağını belirten Rus yetkili "Türkler de hesap yapmayı biliyor. 1 ton petrolün sevkiyatı ortalama 3 dolar. Maksimum 4 dolar olabilir. 110 ile 4'ü çarptığımızda, Türkiye'nin yaşayacağı kayıp ortaya çıkar" dedi.

Tokarev, açıklamasını "Rus petrolünün boğazlar üzerinden sevkiyatıyla ilgili gerçek bir tehdit bulunmuyor" sözleriyle tamamladı.