BIST 9.517
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.490,26
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG 2015 bir soru iptali daha MEB açıkladı

TEOG 2015'te bir soru iptali daha. MEB tarafından yapılan TEOG soru iptali açıklamasında Fen ve Teknoloji Sınav Görme Engelli Kitapçığı'ndan bir sorunun iptal edildiği bildirildi.

Abone ol

2015 TEOG'da ikinci soru iptali.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında merkezi ortak sınavlarda görme engelli öğrenciler için hazırlanan kitapçıktaki fen ve teknoloji dersine ait bir sorunun iptal edildiğini bildirdi. Soru, tüm görme engelli öğrenciler tarafından doğru cevaplandırılmış olarak kabul edilecek.

MEB Basın Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, merkezi ortak sınavlarda, görme engelli olmayan adaylara hazırlanan sorulardan uygun olanları, görme engelli adayların anlayacağı şekle dönüştürülüyor. Dönüştürülemeyen soruların yerine ise aynı kazanımlardan yeni soru üretilerek görme engelli adaylar için farklı kitapçık hazırlanıyor. Bu kapsamda, sekizinci sınıf öğrencilerinin 25-26 Kasım'da girdiği birinci dönem ortak sınavlarında, görme engelli adaylara yönelik hazırlanan sorulardan fen ve teknoloji dersi A kitapçığındaki 17'nci sorunun hatalı olduğuna yönelik Bakanlığın ilgili birimlerine itirazlar geldi.

TEOG HATALI SORU VE DİĞER DETAYLAR

Bilimsel hata bulunduğu gerekçesiyle yapılan itirazlar sonucunda, yazarları ve akademisyenlerce görme engelliler kitapçığındaki 17'nci soru yeniden incelendi.

Soruda öğrenciden, "cismin sıvıda yüzmesi için sıvı yoğunluğunun, cismin yoğunluğundan daha fazla olması gerektiği sonucunu bulması" istendi. Seçeneklerde sıvı yoğunluğu, A seçeneğindeki "4" değeri kabul edilmişti.  Ancak öğrencinin daha üst düzey bir bilgi ile 6 değerine de ulaşabileceği düşünüldü. Adayların ulaşabileceği 6 değeri seçeneklerde bulunmadığı için öğrencilerin mağdur olmaması amacıyla komisyon üyelerince sorunun iptaline karar verildi.  

İlgili soru sadece görme engelli adaylar için hazırlandığından, yalnızca bu adaylar için iptal edildi ve sorunun tüm cevaplarının doğru kabul edilmesi kararlaştırıldı. 

TEOG BİR SORU DAHA İPTAL EDİLMİŞTİ

TEOG Fen ve Teknoloji dersi A Kitapçığı'ndaki 13. soru (aynı soru B Kitapçığı'nda 19, C Kitapçığı'nda 18, D Kitapçığı'nda 15'nci soruya denk gelmektedir) da daha önce iptal edilmişti. 

MEB'den daha önce yapılan açıklamada, "Ortak Sınav Fen ve Teknoloji Dersi A kitapçığında 13.soru (B-19, C-18, D-15.soru) istisnai durumda başka bir seçeneğin de doğru olma ihtimali ve teknik nedenlerle, hazırlanan bilimsel rapor doğrultusunda iptal edilmiştir. Bu soru, tüm öğrencilerimiz tarafından doğru cevaplandırılmış olarak değerlendirilecektir" denilmişti.