BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.439,59
HABER /  MEDYA

PKK neden gerilimi tırmandırıyor? İşte yanıtı

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, çözüm sürecine rağmen PKK'nın neden gerilimi artırdığını yazdı ve hükümeti uyardı.

Abone ol

PKK'nın son günlerde eylemler yapması birçok kesimde kaygı yarattı. Diyarbakır-Bingöl yolunun PKK tarafından günlerce kapatılması gerilimi tırmandırdı. Hürriyet yazarı Taha Akyol, 'PKK ne yapıyor?' başlıklı bugünkü yazısında, açıkça şiddet eylemlerinin tırmandırıldığını belirterek BDP Diyarbakır İl Başkanı'nın 'eylemlerin tüm Kürdistan'a yayılması tehdidini savuruduğunu' anımsatıyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ TIKANDI MI?

"İmralı'yla görüşmelerin düzeyinde 'daha hızlı adımlar'dan ve 'yeni bir aşama'dan bahsedilirken, PKK'nın şiddet eylemleri artıyor: Çocukların kaçınlması, yolların kesilmesi, sabotajlar, son bir hafta içinde askeri birliklere saldırılar... İstanbul'da da yine bir belediye otobüsünü yaktılar. Başbakan da BDP ye karşı üslubunu yeniden sertleştirdi. Bu üçlü tablonun anlamı nedir?" diye soran Akyol "Çözüm süreci tıkandı da yeniden terör dönemine mi giriyoruz!" diye ekledi.  

KANDİL TALEP ÇITASINI YÜKSELTİYOR

Türkiye'de siyasetin aşırı kutuplaşmış olmasının bu süreçte çok ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Taha Akyol, şöyle devam etti:

Muhalefetle sürekli gerginlik politikası izleyen Başbakan Erdoğan, ihtiyaç duyacağı siyasi desteği BDP'nin davranışlarında ararsa, bu, çözümü kolaylaştırmaz, tam tersine, Kandil'in talep çıtasını yükseltmesine, bunu hükümete kabul ettirmek için de şiddeti tırmandırmasına yol açar.

ÇÖZÜM İÇİN MUHALEFETLE İLİŞKİLER ÇOK İYİ OLMALI 

Görüşmelerde "hızlı adımlar" atılırken, terörün tırmanmasının başka ne anlamı olabilir? Halbuki, İngiltere'de IRA ile görüşmeleri yürüten solcu Başbakan Tony Blair, sağcı muhalefetle ilişkilerinin iyi değil, çok iyi olmasına özen gösterdi. Hatta süreç tıkandığında Blair ve Muhafazakâr muhalefet lideri John Major'dan yardım istedi ve aldı. Görüyor musunuz İngiliz siyaset sınıfının olgunluğunu? Bu siyasi güçle Blair hükümeti İRA ile çözüm görüşmelerini çok sağlıklı bir şekilde yürüttü.

SÜREÇ YÜRÜMEZ, SONUÇLARI FECİ OLUR

Erdoğan herkesle kavga ederek AKP tabanını konsolide edebilir ama 'çözüm süreci'ni, hatta uzun vadede ekonomiyi bile sağlıklı yürütemez. Süreç terör örgütünün sürekli siyasi mevziler kazandığı, fakat silah bırakmanın bir türlü sağlanamadığı miizminleşmiş bir gidişata dönüşürse, bunun sonuçları Türk ve Kürt hepimiz için çok feci olur, Allah korusun..