BIST 9.882
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.463,03
HABER /  POLİTİKA

Pervin Buldan İmralı'daki MİT'çiyi anlattı

Toplantının süresinin bittiğini genelde yanımızdaki MİT görevlisi söylüyor. Sonra Sayın Öcalan, “Sormak istediğiniz bir şey var mı?” diye son sözü bize veriyor.

Abone ol

İmralı’ya giden ve Öcalan ile görüşen BDP heyetinin bu güne kadar gerçekleştirdiği 10 görüşmeden 9’una katılan bir isim var. BDP heyetinin değişmeyen bir tek üyesi Pervin Buldan.

Buldan Radikal'den Ezgi Başaran'a konuştu ve "Nasıl gideceğim, ne yapacağım diye çok uykusuz kaldım. Sonuçta bir liderle görüşecek, onunla tartışacaktım… Bir anda bir kimya değişikliği yaşadım. Ama oraya gidip o masaya bir defa oturduktan sonra rahatladığımı hissettim. Kaygılar, soru işaretleri yok olup gitti. Toplamda 9 sefer görüştüm, tabii şu anda çok rahatım." diyor.

Sadece heyecanlanmasını anlatmıyor elbette, görüşmelere dair ilginç ipuçları da veriyor. İşte görüşmelerde hiç açılmayan dosyadan tutun, her görüşmeyi anbean izleyen MİT mensubuna kadar, İmralı'nın bilinmeyenleri...

ÖCALAN BİZİ AYAKTA KARŞILADI

- Başta öyle değil miydi?

İlk defa gördüm onu (Öcalan’ı kastediyor-eb) ben hayatımda. O yüzden gitmeden evvel çok heyecanlıydım, sorduğu sorulara cevap verebilecek miyim diyordum. O halim bitti. Toplantılarımızı küçük bir odada yapıyoruz. Bizi ayakta karşılıyor. Sonra hemen masaya oturup başlamamızı istiyor.

MASADA HİÇ AÇILMAYAN BİR DOSYA VAR

- Masada hep bir dosya varmış, ne var o dosyanın içinde?

Evet her toplantıya o dosyayı getiriyor fakat hiç açmıyor. Yani her ihtimale karşı mı getiriyor bilmiyorum ama hiç açmıyor. Gözlüğü ve kalemini de üstüne koyuyor. Aslında sadece bir toplantıda o dosya açıldı. Kandil’e, BDP’ye ve Avrupa’ya göndereceği mektupları çıkarmak içindi. Onun dışında dosyaya ya da bir nota bakarak konuşmuyor. 

MİT'TEN AYNI KİŞİ TOPLANTILARI TAKİP EDİYOR

- Yanınızda MİT’ten hep aynı kişi mi oluyor?

Evet bir kişi ve 9 seferdir de aynı kişi. Toplantı öğlen başlıyor, hava kararana kadar sürüyor. Geçen sefer 4 saat sürmüştü, bu sefer 2.5 saat sürdü çünkü yolda gelirken kosterimiz bozuldu. Bir saatlik yolu 2 saatte gidince, toplantı süremizden yemiş olduk. Toplantının süresinin bittiğini genelde yanımızdaki görevli söylüyor. Sonra Sayın Öcalan, “Sormak istediğiniz bir şey var mı?” diye son sözü bize veriyor. Varsa soruyoruz. Hava durumu çok önemli çünkü biz kosterle dönüyoruz, görevli ise helikopterle. O nedenle karanlık olmaması isteniyor.

BAKANLIK O FOTOĞRAFI PAYLAŞMAYIN DEDİ

- Bir toplantıda Öcalan’ın fotoğrafını çektiniz ama kamuoyuyla paylaşmanıza izin verilmiyor mu?

Biz Adalet Bakanı’na şöyle demiştik: Bir fotoğraf çekmek istiyoruz çünkü herkes merak ediyor. 15 yıldır İmralı’da yaşayan Öcalan’ın son hali nasıldır diye… Yaşlanmış mı, değişmiş mi soruyorlar. Bakan çekmemize izin verdi ama şimdi paylaşmamıza izin vermiyor. “Ben siz hatıra olarak çektirin diye izin vermiştim, basınla ve kamuoyuyla paylaşılmamasını istiyorum” dedi. Biz de fikrinin değişmesini bekliyoruz.

Ezgi Başaran'ın soruları ve Pervin Buldan'ın yanıtlarının tamamını okuyabilirsiniz.