BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Öztrak'tan ekonomi uyarısı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ekonomi politikasını değerlendirdi.

Abone ol

 22 Mayıs’tan bu yana yaşananların tüm dünya için küçük bir prova olduğunu belirten Öztrak, Türkiye'nin bu küçük provada adeta kusursuz bir fırtına yaşadığını belirtti. Öztrak, bu süreçte borsası en fazla düşen, para birimi en çok değer kaybeden, faizleri en hızlı sıçrayan ekonomilerin başında Türkiye'nin geldiğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yeni küresel konjonktürün en kırılgan ekonomisinin Türkiye olduğunu belirterek, "Artık konjonktür değişmiştir. Yeni konjonktürde Türkiye'nin sıfır hata ile yönetilmesi zorunludur" dedi.

Faik Öztrak, dünya finans çevreleri tarafından geçen yıl en çok kazandıran ülke seçilen Türkiye'nin, 22 Mayıs'tan sonra, üyesi olduğu OECD, IMF, Dünya Bankası başta olmak üzere pek çok kuruluş ve kurum tarafından yeni konjonktürün en kırılgan ekonomileri listelerinde ilk sıralara yerleştirildiğini söyledi.

Bu gelişmelerin, anlayan için önemli işaretler olduğuna dikkati çeken Öztrak, "Para musluklarının kapanacağının iması bile Türkiye’de bu çalkantıların yaşanmasına yetmiştir. Yeni küresel konjonktürün en kırılgan ekonomisi Türkiye’dir. Bunun en önemli sebebi, Türkiye’de yıllardır izlenen ekonomi politikalarının neden olduğu yüksek cari açık, yüksek ve kısa vadeli dış borç, düşük uluslararası rezervler ve ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yüzde 50’sini aşan döviz açık pozisyonudur" diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu'nun "finansal erişim araştırması" sonuçlarının üç gün önce yayımlandığını belirten Öztrak, buna göre, Türkiye'deki her 1000 yetişkinin 875’inin bankalara borçlu olduğunu belirtti. Öztrak, bu oran ile Türkiye'nin 83 ülke arasında, Singapur'dan sonra, bankalara en çok borçlu vatandaşa sahip ikinci ülke konumunda olduğunu dile getirdi.

Faik Öztrak, Türkiye'nin, kendi işgücünü üretime koşacak, üretime koştuğu iş gücüne hak ettiği kazancı sunacak bir büyüme modeline geçmek zorunda olduğunu belirtti.

Türkiye’nin kırılganlıklarının artık gizlenemez hale geldiğini ifade eden Öztrak, "Bu yılın Temmuz ayı itibariyle Türkiye’nin net döviz açık pozisyonu 419 milyar dolardır. Yine Haziran itibariyle reel sektördeki şirketlerin 165 milyar dolar döviz açık pozisyonu bulunmaktadır" dedi.

Öztrak, şunları söyledi:

"Artık konjonktür değişmiştir. Yeni konjonktürde Türkiye'nin sıfır hata ile yönetilmesi zorunludur. Şu anda yaşanan kısa süreli bir soluklanma imkanıdır.

Bu çerçevede toplumu geren ve bölen söylemlere son verilmeli, dış politikada gerilimi artırmak yerine azaltacak politikalara dönülmelidir. Bunlar yapılmaz ve hükümet rehavete kapılırsa bunun bedelini tüm Türkiye artan işsizlik, düşen gelir ve artan borç yükü altında ezilerek öder."

Bir süredir Türkiye’de finans zirveleri adı altında birtakım toplantılar yapıldığını belirten Öztrak, İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapma hedefiyle yola çıkan hükümetin, bunu yapamayacağını anlayınca, şimdi 'İslami finansın merkezi yapabilir miyim?' telaşına düştüğünü ileri sürdü.

Öztrak, "Bu çerçevede Merkez Bankası, uluslararası İslami likidite yönetim şirketine ortak ediliyor.Bu şirketin temel amacı şeriata uygun finansal araçlar sunan, bu konuda finansal hizmet veren kuruluşların likidite ihtiyaçlarını karşılamak olarak tanımlanıyor. Söz konusu şirket, ihraç edilen kağıtların dönmemesi veya zarar etmesi durumunda zararı karşılıyor mu karşılamıyor mu? Bu durumda Merkez Bankası bu zarara ortak ediliyor mu edilmiyor mu?" diye konuştu.

İşsizlik sorununun artarak devam ettiğini belirten Öztrak, Haziran ayında işsiz sayısının, geçen yılın aynı ayına göre 299 bin kişi artarak 2 milyon 525 bin kişiye ulaştığını söyledi. Öztrak, iş bulma ümidini kaybetmiş ya da çeşitli nedenlerle iş aramayan ancak 'bulsam çalışırım' diyenleri de kapsayan geniş işsizlerin sayısının 553 bin kişilik artışla 4 milyon 556 bin kişiye ulaştığını kaydetti.

Özellikle kadın istihdamında ciddi sorunların yaşandığını anlatan Öztrak, geniş işsizlikteki artışın 471 bininin kadın olduğunu ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın daha önce kurla ilgili yaptığı açıklamasının anımsatılması üzerine, Merkez Bankası başkanlarının, dalgalı kur rejimi uygulanırken kurla ilgili olarak nokta hedef vermesinin büyük bir hata olduğunu ifade etti. Öztrak, "Kur bugün 1,96'lara kadar geriledi. Merkez Bankası Başkanı'nın 1,92'lik hedefi orada hala duruyor" dedi.