BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.435,47
HABER /  MEDYA

Zaman yazarından iddialı seçim barajı kulisi!

Zaman yazarı Mustafa Ünal belirsizliğini koruyan demokratikleşme paketinde yüzde 10 barajının da düşeceğini iddia etti...

Abone ol

GAZETECİLER.COM
Hükümetin merakla beklenen demokratikleşme paketinin içeriği belirsizliğini korurken Zaman yazarı Mustafa Ünal çarpıcı bir kulis geçti. Paketin en çok sorgulama konusu olan başlıklarından seçim sistemi için öngörülen değişikliği köşesine taşıyan Zaman yazarı yüzde 10 barajının düşeceğini

Ünal "Yüzde 10 barajı düşüyor" başlıklı yazısında iddialı bir öngörüde bulunurken kamuoyundaki tartışmaların seyrine göre pakete son şeklinin verileceğini yazdı. Yüzde 10 barajının da kamuoyunun nabzı tutularak düşebileceğini ifade eden Zaman yazarı "Düşünülen yüzde 7’nin de altı. ‘Yüzde 5’ olabilir." dedi.

İşte Ünal'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Yüzde 10 barajının kaderini de bu tartışmalar belirleyecek. AK Parti’nin ‘seçim sisteminin’ değişmesinden yana olduğu sır değil. Daraltılmış seçim bölgesi en güçlü seçenek. Bu sisteme göre seçim çevreleri büyüklüğüne göre 3-5 milletvekilliği bölgelere ayrılacak. Örneği var. Bu 1987 seçimlerinde uygulandı. Eğer kamuoyundan olumlu tepki gelir, seçim sistemi daraltılmış bölge yönünde değişirse yüzde 10 barajı düşecek. Kesin bir oran yok. Düşünülen yüzde 7’nin de altı. ‘Yüzde 5’ olabilir. Yüzde 10 barajı koalisyonlara karşı tedbir olarak konuldu. ‘Yönetimde istikrar’ amaçlandı.

Zaman içinde ise BDP ve türevi partilerin Meclis’e girmesini önlemeyi hedefledi. Sadece politik aktörler değil bürokratik devlet BDP’siz siyasi yapı istedi. BDP barajı delecek yollar buldu. Partinin ismi ve amblemiyle sandığa gitmedi, ‘bağımsız adayları’ Meclis’e taşıdı.

Yüzde 10 barajının BDP ve türevi partileri engelleme açısından bir işlevi kalmadı. O eski itirazlar azaldı. BDP de seçimlere ismi ve amblemiyle girmek istiyor. Yüzde 10 barajının düşürülmesini, siyaset alanının demokratikleşmesinin olmazsa olmazı diye görüyor. Baraj meselesinin sürece bakan boyutu da var.

Kamuoyunun tepkileri doğrultusunda seçim sistemi ‘dar bölge’ olursa yüzde 10 barajı otomatik kalkıyor. Türkiye her bir milletvekili için seçim bölgelerine ayrılacak. Bu, çok güçlü milletvekilliği demek. Vekil, gücünü doğrudan milletten alacak. Demokrasinin ruhuna uygun.

Yüzde 10 barajı AB’nin de talepleri arasında. Barajın düşürülmesiyle AK Parti Hükümeti hem içeriye hem de dışarıya ‘demokrasi mesajı’ verme imkânı bulacak.