BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Özışık: 'Kağıt gazetenin bitişini patronlar istemiyor!'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde söyleşiye katılan İnternethaber Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, öğrencilerin sorularını cevapladı.

Abone ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde söyleşiye katılan İnternethaber Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, öğrencilerin sorularını cevapladı.

Öğrencilerin "kağıda basılı gazeteler bitecek mi?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Özışık şunları söyledi:

"BU PATRONAJ İLE BİTMEZ"

"Türkiye'de bu sermaye yapısı devam ettikçe, kağıda basılı gazeteler bitmez. Nedeni şu patronlar, internet gazeteciliğine yatırım yapmak istemiyor. İnternet gazeteciliğine yatırım yapılmamasının nedeni de internete verilen reklamların henüz gelişmemiş olması.

"İNGİLTERE'DE TELEVİZYONU GEÇTİ, TÜRKİYE'DE HALA..."

İnternet reklamları İngiltere'de televizyonu geçti, Türkiye'de ise gerilerde. Mevcut yapıya göre konuşalım, Hürriyet.com.tr istenilen kazancı elde edemediği için çok yatırıp yapmıyor patronlar. Kağıt varlığını devam ettirecek, ama internet medyası da her geçen gün kağıt medyayı zorlayacak, zorlamakla kalmayacak, kağıdın daha doğrusu konvansiyonel medyanın kendisine çeki düzen vermesi için bir aktör olacak.

TÜRKİYE'DE ÜÇ ÇEŞİT MEDYA OLUŞTU

Üç tane medya oluştu Türkiye'de. Havuz Medyası deniliyor, Yandaş Medya deniliyor, bir de Candaş Medya deniliyor. Bir de İnternet medyası var. Bir taraf iktidara vuruyor sürekli. Bir taraf karşı tarafa vuruyor. Bir diğer taraf da hem ona hem buna vuruyor, devletle işi varsa ortadan gidiyor.

MEDYA SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER

"Medya sektöründe çalışmak isteyen öğrenciler, İletişim Fakültesi öğrencileri için neler tavsiye edersiniz. Bu rekabet ortamında ne tür donanımlarla sahaya inmelerini tavsiye edersiniz?" şeklindeki bir soruya ise Özışık'ın yanıtı şöyle oldu:

Ben Marmara Üniversitesi'nde ders verdim. Öğrencilerime sordum, derse geldiniz ama kaç kişi internette gazetecilik yapmak istiyor dedim. Bir tanesi bile internette gazetecilik yapmak istiyorum demedi. Neden seçtiniz diye sordum. İşte hocam merak ettik diye yanıt verdiler. Peki ben size ne öğreteceğim, ne öğrenmeye geldiniz dedim, siz bilirsiniz dediler. Ama sonradan birçok öğrencim, benim yanımda çalıştı. Bir çoğu internet medyasında iş buldu. Arkadaşlar ben konvansiyonel medyadan gelen bir kişiyim. Az önce işsizliğimi anlattım.

Gazeteci olmak isteyen öğrencilere anlattım. Bizim meslek eğer kendi yerini bulmuyorsa bu mesleği yapmanın anlamı yok. Ama bir kimse bu mesleği yapmak istiyorsa şunu yapması lazım. 10 parmak yazı yazabilmelisiniz. Olmazsa olmazınız bu. Herkes öğrenmeli. Bakmadan birileri bir şey söylediğinde birisi konuştuğunda doğrudan yazmak lazım. İkincisi daha önemlisi, ister size lazım olsun ister olmasın, herkes photoshop'u önemsesin. Üçüncüsü sosyal medyayı önemseyin. Facebook da, Twitter'da önemli. Benim personelimden bir iki kişi, hatta Süleyman Özışık, Genel Yayın yönetmenimiz sürekli Facebook'ta. Biraz iş yap diye kızdım, sen merak etme ben yapıyorum dedi. 10 gün sonra BBC'ye davet ettiler. Gittik dolaşıyoruz. Haber merkezini dolaşıyoruz, burası sosyal medya bölümü dediler. İki kişi facebook'ta iki kişi twitter'da takılıyor. İstanbul'a döndüm, herkes Facebook ve Twitter kullanacak dedim. Biz o uygulamayı başlattıktan sonra bize günde 150 bin ziyaretçi gelmeye başladı.