BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.514,02
HABER /  POLİTİKA

Öcalan istedi Kürt polisi geliyor

DTK, Abdullah Öcalan’ın önerdiği “öz savunma birliği” adı altında örgütlenmeye gidilmesi kararı aldı

Abone ol

11-12 Aralık’ta yapılacak toplantı öncesinde Abdullah Öcalan’ın önerdiği Demokratik Özerklik” sistemi kapsamında “Öz savunma birliği” için Doğu ve Güneydoğu’da sosyal, siyasal ve güvenlik alanında örgütlenmeye gidilmesi ve “Halkın kendi güvenliğini oluşturması” benimsendi.

Milliyet'ten Namık Durukan imzalı habere göre Eşbaşkanlığını Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un yaptığı Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) radikal kararlar alındı.

Diyarbakır’da 17-18 Aralık’ta tüm bileşenlerin toplanacağı DTK Meclisi’nde Demokratik Özerklik’in uygulamaya geçirilmesi için kapsamlı bir tartışma yapılacak ve öneriler doğrultusunda uygulamaya son şekli verilecek.

KENT MECLİSLERİ KURULACAK

DTK Örgütleme Komisyonu ise “Demokratik Özerklik” modelinin en önemli ayaklarından biri olan “Kent Meclisleri’ni güçlendirme ve meclislerin olmadığı yerlerde meclis kurma” kararı aldı. Bölge, ilçe, köy meclislerinin kurulması özerklik programının önemli maddesini oluşturuyor.

KÜRT GÜVENLİK GÜCÜ OLUŞTURULACAK

Demirtaş'tan açıklama

BDP Genel başkanı Demirtaş, bugün bazı gazetelerde yer alan ve DTK'nın Abdullah Öcalan'ın açıklamaları ile gündeme getirdiği öz savunma gücüyle ilgili şöyle dedi:

"DTK'nın almış olduğu kararlardır. Gerekirse kendileri detaylı açıklama yaparlar. Ama bu şekilde kaba bir polis gücü ve kolluk kuvveti gibi anlaşılmaması gerektiğini düşünüyorum. Detayları ile ilgili kendileri açıklama yaptığında daha iyi anlaşılır. Toplumu her türlü kültürel, fiziki saldırıya, kapitalizmin saldırısına, yoz anlayışların saldırısına karşı kendisini savunması ve meşru savunma komitelerinden kast edilen budur. Yoksa kaba bir şekilde kolluk gücü ve polis gücü oluşturulacak gibi anlaşılmamalıdır."


BDP’nin anayasa taslağı çalışmaları kapsamında Diyarbakır’da düzenlediği anayasa çalıştayında özerkliğe vurgu yapacağı ve DTK’nın çalışmalarını esas alacağı belirtildi. DTK Örgütlenme Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Öcalan’ın dikkat çektiği “Öz savunma gücü”ne vurgu yapılarak, bir “Güvenlik gücü” oluşturulacağı belirtilerek, “Halkımızın kültürel ve fiziki soykırıma maruz bırakılma süreci devam ettiği sürece, devlet eliyle yürütülen fuhuş, uyuşturucu ve diğer toplumsal istismarlara karşı Kürt halkının kendi güvenliğini ve örgütlülüğünü oluşturması gerekliliği ifade edilmiştir” denildi.

Oluşturulacak ‘güvenlik gücü’nün, semt ve mahalle komiteleri şeklinde örgütleneceği, halkın sorunlarında hakem rolü üstleneceği, gelen şikâyetleri değerlendirip sonuçlandıracağı öğrenildi. Komitenin ayrıca fuhuş, uyuşturucu gibi suçlarla da mücadele edeceği ve bu kapsamda oluşturulan “sivil güvenlik birimleri” aracılığıyla caydırıcı rol üstleneceği kaydedildi.

 SAĞLIK AYAĞI DA KURULUYOR

DTK’nın Diyarbakır’da düzenlediği “Sağlık Kurultayı”nda demokratik özerkliğin sağlık ayağının da oluşturulması yönünde karar alındı.

Taslakta, “Kürdistan coğrafyasında Kurucu Sağlık Meclisi’nin kurulması, Öcalan’ın sağlık koşullarının tespiti ve tedavisine yardımcı olmak amacıyla Kürdistan, Türkiye ve uluslararası sağlık örgütüne görev çağrısında bulunulması ve gönüllü bir ekibin kurularak sürece müdahil olması” ifadelerine yer verildi.