BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.437,41
HABER /  DÜNYA

Obama eli belinde poz verdi ama

Putin ile 90 dakika konuşan ve o sırada çektirdiği bu fotoğrafla mesaj veren Obama'nın çabası sonuç vermedi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya'nın geri adım atmaması halinde ABD ve Başkan Obama'nın tüm seçenekleri masada bulundurduğunu açıkladı.

Rusya'nın önceki gün Kırım'daki Rusları koruma gerekçesiyle Ukrayna'ya asker gönderme kararı almasının ardından ABD Başkanı Obama Putin'le 90 dakika telefonda konuştu ancak Rus lideri geri çekilmeye ikna edemedi.

EN UZUN GÖRÜŞMELERDEN BİRİSİ OLDU

Siyasi uzmanlara göre iki ülke liderleri arasında Soğuk Savaş sonrası yaşanan en uzun görüşmelerden biri olan konuşmada Obama, Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlalinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

ABD: TÜM SEÇENEKLER MASADA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kerry, bugün CBS, NBC ve ABC kanallarında yayına katılarak Ukrayna ile ilgili soruları yanıtladı. Kerry, “Eğer Rusya geri adım atmazsa ABD yaptırımlar uygulamakta istekli mi?” sorusuna ise “Kesinlikle. ABD ve Başkan Obama şuanda tüm seçenekleri göz önünde bulunduruyor, seçeneklerin hepsi masada” yanıtını verdi. Başvurmaları halinde ABD Kongresi’nin de Ukrayna’ya ekonomik yardımda bulunmak için hemen kendileriyle çalışmaya koyulabileceğini ifade eden Kerry, yarın görüşmeler gerçekleştirecek olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, BM, NATO, Kuzey Atlantik Konseyi, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin de farklı öneriler getireceğine vurgu yaptı.

ihanet.20140303092538.jpg
DÜNYA'YI SARSAN AÇIKLAMA


Putin ile 90 dakika konuşan ve o sırada çektirdiği bu fotoğrafla mesaj veren Obama'nın çabası sonuç vermedi. TIKLAYIN

ÜÇ UKRAYNA SENARYOSU

Guardian’ın birinci sayfasında, Kırım’daki askeri üslerde kuşatma altında bulunan Ukrayna askerlerinin Ruslara teslim olmamakta kararlı oldukları öne çıkarılmış.

Gazetenin Avrupa editörü Ian Traynor ise olası 3 senaryo öngörüyor. Bunlar özetle şöyle:

Gürcistan senaryosu: Rusya’nın 2008’de Gürcistan’da yaptığı gibi hızla sahada askeri üstünlük sağlayarak, Kırım’ın statüsü için pazarlık masasına eli güçlü olarak oturması. Aslında bu hemen hemen gerçekleşmiş durumda. Fakat Rusya’nın gözü Kırım’ın ötesinde olabilir.

Yugoslavya senaryosu: Rusya’nın Kırım’ın yanı sıra, Ukrayna’nın doğusuna da asker çıkarması, ülkenin kuzeybatı ve güneydoğu olarak bölünmesini gündeme getirebilir. Bu durumda; Ukraynaca konuşan Katolik çoğunluk ile Rusça konuşan Ortodoks azınlık arasında bir iç savaş kaçınılmaz olabilir.

Diplomatik senaryo: AB’nin bu tür durumlardaki geleneksel tavrı, ekonomik yaptırım ve ulaşım kısıtlamaları uygulamak. ABD de Rusya’ya ekonomik tecrit uygulanmasını değerlendiriyor. Fakat Rus şirketi Gazprom, Avrupa’nın baş enerji tedarikçisi. Bu senaryonun devreye girmesi halinde, BM temsilcileri mekik diplomasisi yürüterek, yeni Ukrayna’da bir çeşit İsviçre modeli oluşturmaya çalışacaktır. Rusya ise federal veya konfederal sistem içinde etkinliğini sürdürme arayışında olacaktır.

SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Öte yandan Rusya, Rus yanlılarının kontrolüne geçen Kırım Özerk bölgesine asker sevkiyatını hızlandırdı. Kiev’deki hükümet ise savaşa hazır olduğunu belirterek seferberlik ilan etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı tüm yedek askerleri silah altına alma kararı aldı. Geçici Devlet Başkanı Aleksander Turçinov, hava sahasının sivil olmayan tüm uçuşlara kapatılması emri verdi. Başbakan Yatsenyuk, “Rusya ülkemize savaş açtı ve karşılığını alacak” dedi.
Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Rusya safına geçti!

KIRIM'DA TAM KONTROLÜ ELE GEÇİRDİLER

ABD'li üst düzey yetkililer, Rus kuvvetlerin ellerinde kayda değer miktardaki malzeme ile birlikte, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde 6 binden fazla hava ve deniz askeri varlığının bulunduğunu belirtti. Yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki tam kontrolü ele geçirdiğini kaydetti.

NATO'DAN FLAŞ UKRAYNA KARARI

NATO acil olarak toplandı. 4. maddenin işletilip işletilmeyeceği merak konusuydu.
natodan-ukrayna-karari.20140303094428.jpg
Ukrayna'nın NATO için değerli bir ortak olduğu vurgulanan açıklamada, "NATO müttefikleri, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve Ukrayna halkının kendi geleceğini dış müdahale olmaksızın belirleme hakkını desteklemeyi sürdürecek" ifadeleri kullanıldı. (DEVAMINI OKU)

RUSYA ASKERLERİNDEN TEHLİKELİ ADIM

Rus askeri birlikleri, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Prevalone beldesindeki Ukrayna askeri birliğinin etrafını kuşattı.

Şoke eden sıcak gelişmeler yaşanıyor. (DEVAMINI OKU)