BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,82
ALTIN 2.442,11
HABER /  DÜNYA

İşte Ukrayna'yı şoke eden açıklama

Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atanan Berezovski öyle bir açıklama yaptı ki Ukrayna şoke oldu.

Abone ol
Ukrayna'nın önceki gün Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak atadığı Denis Berezovski, Kırım'daki Rusya yanlısı hükümetin safına geçti.
 
Berezovski, Rus donanma üssünün bulunduğu Sivastopol'da Kırım'ın yeni seçilen başbakanı Sergey Aksinov'la birlikte kameraların karşısına geçerek, Ukrayna'daki Batı yanlısı hükümeti şoke eden açıklamayı yaptı.
 
HÜKÜMETTEN EMİR ALMAYACAĞIM AÇIKLAMASI

Berezovski, artık Aksinov hükümetinden emir alacağını duyurarak, Kırım halkına bağlılık yemini etti. Basın toplantısında konuşan Aksinov da Berezovski komutasında Kırım donanması kurduklarını ilan etti.

UKRAYNA KRİZİ NEDİR? KIRIM'DA NELER OLDU? BU GERİLİMİN SEBEBİ NE?
İŞTE KISACA BUGÜNE KADAR YAŞANANLAR;


1.20140303084445.jpg
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Rusya'dan Ukrayna'daki askeri güçlerini Sivastopol'daki Rus üssüne geri çekmesini istediği saatlerde gerçekleşen olay, Kiev yönetimine büyük bir darbe olarak yorumlandı.

NATO'DAN FLAŞ UKRAYNA KARARI

NATO acil olarak toplandı. 4. maddenin işletilip işletilmeyeceği merak konusuydu.

Ukrayna'nın NATO için değerli bir ortak olduğu vurgulanan açıklamada, "NATO müttefikleri, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve Ukrayna halkının kendi geleceğini dış müdahale olmaksızın belirleme hakkını desteklemeyi sürdürecek" ifadeleri kullanıldı. natodan-ukrayna-karari.20140303094428.jpg(DEVAMINI OKU)

RUSYA ASKERLERİNDEN TEHLİKELİ ADIM

Rus askeri birlikleri, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Prevalone beldesindeki Ukrayna askeri birliğinin etrafını kuşattı.

Şoke eden sıcak gelişmeler yaşanıyor. (DEVAMINI OKU)

OBAMA'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile Ukrayna'yı konuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Obama’nın, Avrupalı liderler ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdiği bildirildi.

1.20140303084718.jpgAçıklamada, “Liderler, Rusya’nın, uluslararası hukukun ihlali ile uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olan Ukrayna’nın bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne yönelik net ihlali üzerindeki ciddi kaygılarını ifade ettiler” ifadelerine yer verildi.

ABD'DE KIRIM PROTESTOSU

Ukrayna asıllı Amerikalıların büyük bölümünü oluşturduğu, çok sayıda Kırım Tatarı ve Türklerin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişilik grup, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve politikalarını protesto etti.

Rusya'nın BM misyon binası önünde toplanan grup polisin hazırladığı alana sığmayınca gösteri 67. Sokak ile 3. Cadde'nin birleştiği köşedeki 4 farklı noktaya yayıldı. Ukrayna bayrakları ile Putin'i Nazi lideri Adolf Hitler'e benzeten pankartlar taşıyan grup, "Putin Ukrayna'dan elini çek", "Ukrayna'da savaşa hayır", "Ukrayna'ya özgürlük" sloganları attı.

Protestoya destek veren ülke ve grup temsilcilerinin konuşmalar yaptıkları eylem sırasında zaman zaman marşlar, şarkılar ve dualar okundu. Gösteri sırasında Türkiye lehinde yapılan konuşmalar ve sloganlar dikkati çekti.

G-8 TOPLANTISI DURDURULDU

Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesini kınayan G-7 ülkeleri, haziran ayında Soçi'de yapılacak G-8 Zirvesine yönelik tüm çalışmaları durdurdu.

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve AB'den oluşan G-7 ülkeleri, Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesini kınadı. Beyaz Saray, G-7 ülkelerinin ortak açıklamasını yayımladı.

G-7 ülkeleri, tüm taraflara güçlü biçimde sorumlu ve itidalli davranmaları ve tansiyonu düşürmeleri çağrısında bulunarak, “Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerinin G-7 ve G-8’in değer ve prensiplerinin ihlali anlamına geldiğini'' belirtti.

Açıklamada, “G-8’in anlamlı tartışmalar yürütebileceği bir ortam oluşana kadar Haziran ayında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek G-8 Zirvesi’ne hazırlık çalışmalarının askıya alınmasına karar verilmiştir'' ifadeleri kullanıldı.