BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.477,55
HABER /  MEDYA

Gülen Humeyni gibi mi olacak? Bomba iddialar!

Fethullah Gülen, Erdoğan gittikten sonra cemaatin nereye ulaşmasını hedefliyor. Ruşen Çakır'dan bomba analiz.

Abone ol

Fethullah Gülen'in kafasında ne var? Cemaate göre sadece Allah'ın rızasını almak, cemaatin dışındakilere göre devleti ele geçirmek hatta yeni Humeyni olmak

Vatan si yazarı Ruşen Çakır, cemaatin büyümesiyle beraber iktidara talip olacağını yazdığı kitabını hatırlattı ve Erdoğan sonrasına dair Gülen'in kafasında olanları analizini yaptı.

Fethullah Gülen cemaati üzerine sık sorulan sorulardan en çetini herhâlde şudur: “Gülen ve cemaati nihai aşamada, tam olarak ne istiyor?” Bu soruyu Gülen, “İman ve Kur’ân hizmetinde bulunanların hedefi sadece ve sadece ‘i’la-yı Kelimetullah’ olmalı ve rıza-yı İlahi’den başka bir gâye gözetmemelidirler“ şeklinde cevaplandırıyor

HUMEYNİ Mİ OLACAK

Aynı soruyu cemaatten pek hazzetmeyen kişilere sorduğunuzda şu türden cevaplar alabiliyorsunuz:

- “Humeyni gibi dönüp ülkenin başına geçmek istiyor!”

- “Halifeliğini ilan etmek istiyor!”

- “Sünni İslam dünyasının Vatikan’ını kurup bir tür papa olmak istiyor!”

- “Bir Türk-İslam imparatorluğu kurmak istiyor.”

Bu arada Gülen’in çeşitli küresel senaryoların bir aktörü olduğuna, dolayısıyla onun ne istediğinin hiç önemli olmadığına inanan çok kişi de var.

CEMAAT İKTİDARA TALİP!

1990’da çıkan “Ayet ve Slogan: Türkiye’de İslami Oluşumlar“ adlı kitabımda Gülen cemaati hakkında şu değerlendirmeyi yaptım: “Kadrolarını devletin hizmetine koşmayı yeğleyen (en azından şimdilik) bu cemaat aynı zamanda çok geniş mali olanaklara da sahip. İleride bir gün, kendine güveni geldiğinde, cemaatin siyasi iktidara talip olmak isteyebileceği ‘teorik’ olarak varsayılabilir.“

O gün çoktan geldi, bürokraside alabildiğine güçlenen Gülen cemaati, siyasi iktidarın tümüne olmasa bile hatırı sayılır bir bölümüne talip oldu ve bu nedenle AKP hükümetiyle savaşmaya başladı.

CEMAAT ERDOĞAN'DAN KURTULMAK İSTİYOR

Ama hâlâ soru tam olarak cevaplanabilmiş değil. Şunu artık biliyoruz: Cemaat, Başbakan Erdoğan’dan kurtulmak istiyor. Onu tasfiye etmek için, uzun zamandan beri hazırlandığı belli olan bir stratejiyi adım adım hayata geçiriyor. Fakat sonrası meçhul. Erdoğan giderse yerine kim gelecek? 

 GÜLEN'İN KAFASINDA NE VAR?

Gülen’in kafasında “şeriat düzeni“ gibi bir hayal olduğunu sanmıyorum. Kendisinin veya cemaatinden birinin cumhurbaşkanı, başbakan vb. olmasını arzuladığı kanısında da değilim. Anladığım kadarıyla o, ülkeyi kim yönetirse yönetsin kendisine “manevi” ve “sembolik” de olsa bir otorite sunulmasını, devletin cemaat tarafından yetiştirilmiş kadroları geniş ve etkili bir şekilde istihdam etmesini istiyor.

GÜLEN VE ERDOĞAN'IN İSLAM YORUMU FARKI

Sanıyorum Gülen ile Erdoğan arasındaki çatışmanın temelinde Gülen’in geliştirdiği bu “İslam yorumu“ var. 

Gülen hiç ama hiçbir şekilde İslam dünyasının yaşadığı sorunlar nedeniyle Batı’yı suçlamaz, hep onlarla uyumlu davranmaya çalışır; sorumluları daha çok içeride arar. Buna karşılık klasik Sünni İslamcılar, örneğin bizde Erdoğan, İslam dünyasının başına gelen kötülüklerin birinci sorumlusu olarak Batı’yı görür ve kendini yeterince güçlü gördüğünde Batı’ya meydan okumaya kalkar.