BIST 10.308
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.403,62
HABER /  POLİTİKA

5li öneri paketinin kaderi

Hükümet 5'li bir paket önerdi. Anavatan kısmi destek verdi, CHP'den tek maddeye yeşil ışık yakıldı. Durum şu;

Abone ol

Hükümetin önerdiği pakette 5 önemli madde yer alıyor. Paketteki değişiklikler şöyle;

1-Cumhurbaşkanını halk seçsin
2-Cumhurbaşkanı 5 artı 5 yıl için seçilsin
3-Erken seçime gidilsin; Seçim tarihi 24 Haziran olsun
4-Genel seçimler 4 yılda bir yapılsın
5-25 yaşındakilere seçilme hakkı verilsin

ANAVATAN'IN TAVRI; Anavatan Partisi'nin tutumu "bunları biz 2 yıl önce önermiştik" şeklinde. Dolayısıyla pakete destek vereceklerinin güçlü işaretini veriyorlar. Ancak seçimlerin 24 Haziran'da yapılmasına itirazları var.

CHP'NİN TAVRI; Deniz Baykal, ilk tepkisinde "önce seçim kararını alın sonra bakarız" demişti. Şu ana kadar paketteki maddelerden sadece 25 yaşla ilgili öneriye "yeşil ışık" yaktı. Erken seçime itirazları yok ancak önce Abdullah Gül'ün adaylıktan çekilmesini istiyorlar.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönündeki öneriye ise CHP "kırmızı ışık" yaktı. Gerekçesi de bunun "yarı başkanlık sistemi" anlamına gelmesi. "Sen seçemedin" diyen Baykal, cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönündeki değişikliğin büyük ve önemli sonuçları olacağını belirtti. Baykal, "Böyle büyük anayasal değişiklikleri yeni parlamentoya bırakmak gerekli" görüşünü açıkladı.

DYP'NİN TAVRI; Henüz Mehmet Ağar cephesinden net bir mesaj gelmedi. Erken seçime itirazları yok. Daha önceki açıklamalarından Cumhurbaşkanını halkın seçmesini istedikleri de biliniyor. Net tavırları merakla bekleniyor.