BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Dünya İslamdan gördü

Mahkeme kararı dünya medyasına da yansıdı. Yapılan yorumlar "islam"la bağdaştırıldı. İşte yazılanlar;

Abone ol Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bir süredir Türkiye'yi gündeminin üst sıralarına yerleştiren dünya basını tarafından da geniş biçimde ele alındı. Gazete sütunlarında erken seçim kararının mevcut tıkanıklığa çözüm getirip getiremeyeceği sorusunun cevabı aranıyor.

İngiliz The Guardian:

Gazete, "Türk mahkemesi oylamayı geçersiz saydı" başlıklı haberinde,
"Muhaliflerince gizli bir İslami gündemi olduğu iddia edilen Abdullah Gül'ün adaylığına ilişkin parlamentoda yapılan oylama iptal edildi. Ülkede hükümetle ordunun son 10 yıldan bu yana içine düştüğü en vahim krizden çıkılabilmesi için tek çözüm erken seçim" yorumunda bulundu.
 
İngiliz The Financial Times:
Financial Times konuyla ilgili Londra'da Bear Sterns yatırım bankası ekonomistlerinden Timothy Ash'ın, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçimle göreve getirilmesi yolundaki önerisi, bu hafta açıkça sersemliğe neden olan gelişmelerin ardından, inisiyatifi yeniden ele almayı amaçladığını gösteriyor" sözlerine yer verdi.
 
İngiliz Herald Tribune:
Gazete, "Türk mahkemesi İslamcı adayı engelledi" başlıklı haberinde
"Anayasa Mahkemesi'nin kararının ülke için önemli bir dönüm noktası" olduğu yorumunda bulundu. 

Amerikan The New York Times:
Gazete, "Anayasa Mahkemesi İslamcı cumhurbaşkanı adayını bloke etti" başlıklı haberinde, "Anayasa Mahkemesi ülkeyi erken seçime sürüklemiş bulunuyor. Daha da önemlisi, Türkiye'de dinin rolü ve gelecekteki ağırlığı konusunda bir referandum da yapılabilir" ifadesini kullandı. 
 
Alman Die Zeit:
Alman gazete haberinde, "Gül'ün seçimi nafile" başlığını kullandı ve "Bir ülke krize doğru gidiyor, erken seçim bu durumu değiştirebilecek mi?" sorusunu sordu.
 
İspanyol El Mundo:
El Mundo, Türkiye'deki gelişmeleri "Erdoğan genel seçim tarihini 'olabildiğince' öne almak için parlamentoya başvuracak" başlığıyla verdi.
  
Katar televizyonu El Cezire:
El Cezire haberinde, "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, güçlü ordunun da içinde olduğu ülkedeki laik gruplarla aradaki soğukluğu çözmek için, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra, erken seçimi zorluyor" yorumunda bulundu.