BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.434,67
HABER /  SAĞLIK

Hamilelikte en büyük risk!

Gebelik sırasında sigara kullanımının, bebeğin gelişen kalbine uzun süreli zararlı etkileri olabiliyor.

Abone ol Gebelik sırasında sigara kullanımının, bebeğin gelişen kalbine uzun süreli zararlı etkileri olabiliyor.

ABD'de Loma Linda Üniversitesi'nde görevli bilimadamları, anne karnındayken nikotine maruz kalan fare yavrularının yetişkinlikte kalplerinin işlevini yerine getiremediğinin açık belirtilerini tespit etti.
  
Dr. Lubo Zhang'ın ekibinin yaptığı araştırmada farelere gebelikleri sırasında ve doğumdan sonra 10 gün boyunca nikotin verildi. Daha sonra farelerin 3 aylık dişi ve erkek yavrularının kalp fonksiyonları değerlendirildi.
  
Araştırmada, nikotinin, dişi farelerin kalplerinde kan akışını önemli ölçüde azalttığı görüldü. Nikotin, dişi ve erkekte kalbi zarar görmeye daha açık duruma getirdi.
  
Zhang, Reuters Health'e yaptığı açıklamada, nikotinin dişilerde olumsuz etkilerinin erkeklerden daha fazla görülmesinin nedeninin ise henüz bilinmediğini söyledi.
   
Gebelikte migren tedavisi

Gebelikte migren tedavisi gören kadınların, kalp krizi geçirme ve inme riskleri ise daha yüksek.
  
ABD'de Duke Üniversitesi'nden Dr. Cheryl Bushnell'in, Amerikan Nöroloji Akademisi'nin yıllık toplantısında sunduğu araştırma, hamileyken migren tedavisi gören kadınlarda inme görülmesi olasılığının sözkonusu tedaviyi görmeyenlerden 19 kat fazla olduğunu ortaya koydu.
  
Bu kişilerin kalp krizi geçirme olasılığının 5, kalp veya damar rahatsızlığına yakalanma olasılığının 2, gebelikle bağlantılı preeklamsi ya da yüksek tansiyon risklerinin de 2 kat fazla olduğu saptandı.