BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.438,33
HABER /  GÜNCEL

Damacana sudan akrep çıktı

Ordu’da özel bir firmanın dolum ve dağıtımını yaptığı ağzı açılmamış damacana suyun içinden akrep çıktı.

Abone ol

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili inceleme başlatırken, açılmamış damacanayı, suyun tahlillerinin yapılması için İl Halk Sağlığı Laboratuvarı’na gönderdi. Suyun analizinde halk arasında ‘Kolibasili’ olarak bilinen ‘Total Koliform’ bakterisine dei rastlandı. Firmaya 5 bin 918 YTL para cezası kesildi.

Evinde damacana su kullanan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, aldığı 19 litrelik damacananın içinde akrep olduğunu görünce büyük bir şok yaşadı. Ardından damacanayı açmadan Ordu İl Tarım Müdürlüğü’ne götürüp tespit ettirdi. Oradan da İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine teslim etti.

Ağzı hiç açılmamış damacana suyun içinde akrep olduğunu gören İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü elamanları, hemen tutanak tanzim ederek, orjinal ambalajlı olduğunu, üzerindeki kapaktan da dolum tarihinin Mart 2007, son kullanma tarihinin de Mart 2008 olduğunun görüldüğünü belirterek üretim parti numaralarını kayıt altına aldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Halis Türkyılmaz’ın talimatıyla da su analiz için İl Halk Sağlığı Laboratuvarı Müdürlüğü’ne teslim edildi.

KOLİ BASİLİNE DE RASTLANDI
İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Dr. Aygen Laçin böyle bir olaya ilk defa rastladıklarını belirterek, içinde akrep olan suyun bakteriyolojik analizi sonucu suda halk arasında ‘Koli basili’ olarak bilinen ‘Total Koliform’ bakterisine rastlandığını söyledi. Dr. Aygen Laçin, “5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine ilişkin kanunun 29'uncu maddesinde yer alan hükümlere göre söz konusu firmaya toplam 5 bin 918 YTL para cezası uygulandı. Bu kesilen ceza, Valilik oluruyla ilgili firmaya iletildi. Ayrıca, işletme yetkilileri damacanalarını iyi dezenfekte yapmaları konusunda uyarıldı'' dedi.

TÜKETİCİLERE UYARI
Total Koliform’un toprakta, insan ve hayvan bağırsaklarında, suda, yiyeceklerde bulunan ve uygun bir ortam bulunca da insanda hastalık yapabilen bir çeşit zararlı bakteri olduğunu söyleyen Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Dr. Aygen Laçin, özellikle damacana sularda tüketicilerin çok dikkatli olmaları gerektiğini, aldıkları suyun son kullanma tarihine, duruluğuna, içinde yabancı madde olup olmadığına ve ağzının daha önce açılmamış olmasına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Bu arada söz konusu firma yetkilileri ise konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı.