BIST 10.704
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.503,21
HABER /  DÜNYA

İrana kazanamazsın mesajı

Esir gerginliğinde taraflar adeta satranç oyunu oynuyor. Blair yönetiminin İran'a mesajı net oldu: Kazanamazsın..

Abone ol

İngiltere Başbakanı Tony Blair, 15 İngiliz askerini elinde tutan İran'ın mevcut krizden hiçbir şey kazanamayacağını söyledi. Blair, yaptığı açıklamada, İran'ın İngiliz askerlerinin kameralar karşısındaki görüntülerini yayınlayarak kimseyi kandıramayacağını belirterek, bu yolda devam etmesi halinde bu ülkenin uluslararası toplumun tecritiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Tony Blair, "İran rejiminin neden bunu yapmayı sürdürdüğünü bilmiyorum, tüm yaptığı insanların nefret duygularını artırmak. Ele geçirilen askerler, bu şekilde gösteriliyor ve yönlendiriliyorlar, kimse buna kanmaz" diye konuştu.

Blair, "İranlıların göz önünde bulundurması gereken şey, bu şekilde devam etmeleri durumunda artan tecritle karşı karşıya kalacaklarıdır: Dün Birleşmiş Milletler, bugün Avrupa Birliği. Hafta sonunda kilit öneme sahip diğer müttefiklerimizle görüşeceğiz" dedi.

İngiltere Başbakanı, bu kararlılıkla birlikte sabırlı olunması gerektiğini de ifade ederek, sorunun tek çözümü bulunduğunu ve bunun İngiliz askerlerin sağ salim serbest bırakılması olduğunu sözlerine ekledi. İran resmi haber ajansı İRNA, son olarak Tahran'ın elindeki 15 İngiliz askerinden birinin geçen hafta İran karasularına yasa dışı olarak girdiğini kabul ettiğini ve İran halkından özür dilediğini duyurmuştu.

BM Güvenlik Konseyi, dün krizin hızla sona erdirilmesi çağrısı yapan açıklamayı kabul etmişti. Bugün Almanya'da bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının da İngiltere'yi desteklemesi bekleniyor.